Szegedi hírek

2022.06.24. 14:03

Összefogtak, hogy több malac születhessen

Konzorciumi keretek között összefogott a Csorvási Gazdák Zrt. a Szegedi Tudományegyetemmel. Pályázati támogatásból a hároméves projekt alatt olyan takarmány termékcsaládot fejlesztenek, amely révén jelentősen növelhető az anyakocák malacfialási képessége.

Az SZTE részéről Varga Csaba, a Csorvási Gazdák Zrt. képviseletében Turcsány Zsolt ismertette a közös projekt részleteit. Fotó: Török János

A Pénzügyminisztérium támogatásával 731 millió forint európai uniós pályázati forrást nyert a Csorvási Gazdák Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem a „Termény és fermentációs takarmányozási technológia kutatás-fejlesztése” című, hároméves projekt megvalósítására. Annak tartalmáról Turcsány Zsolt, a Zrt. szakmai vezetője számolt be lapunknak a projektnyitó konferencián pénteken az SZTE TTIK Biológia Intézetben. 

A kutatás-fejlesztési tevékenység célja, hogy egy olyan technológiát dolgozzunk ki, amely az anyakocák úgynevezett kocaforgójának a lehető legjobb kihasználását jelenti. Jelen pillanatban hozzávetőleg 14-15 malacot fialnak egy-egy kocafogóban az állatok, ezt kívánjuk kicsit megnövelni. Ez alapvetően befolyásolja az ágazat jövedelmezőségét. Terveink szerint két és féllel emeljük a malacszámot átlagosan 

– magyarázta a szakmai vezető. Azzal folytatta, hogy az egyik legfontosabb, alkalmazott technológiai eljárásuk az lesz, hogy a fehérjehordozók, illetve alaptakarmányok emészthetőségét fermentációs eljárással javítják.

Ennek az a lényege, hogy különböző mikroorganizmusok használatával, amely lehet élesztőgomba, illetve egy bacillus fajta is, gyakorlatilag emészthetőbbé tesszük a takarmányokat. Ezzel lényegesen javítani tudjuk a takarmány hasznosulását, valamint kikerülhetjük az úgynevezett jojó effektust, aminek a lényege, hogy két ellési ciklus között a sertés hol meghízik, hol lefogy. Az emberhez hasonlóan gyakori a kettes típusú diabétesz a sertéseknél, amit a fermentációs eljárással megszüntethetünk, hiszen kiegyensúlyozottabb táplálékfelvételt tesz lehetővé 

– részletezte, majd hozzátette, komoly gazdasági hasznot is remélnek a projekttől, ugyanis azáltal lényegesen csökkenhet a takarmányozási költség. 

Varga Csaba egyetemi docens, az SZTE TTIK Embertani Tanszékének tanszékvezetője elmondta, az Élettani és a Mikrobiológiai Tanszék vesz részt a projektben. 

 Vizsgálni fogjuk a disznók hormonális és vitaminszintjét, továbbá patkánykísérletekkel vizsgálni fogjuk a tápokat 

– közölte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában