Csúcsra jár Szegeden az albérletpiac

2022.07.14. 10:00

Egy nap alatt elviszik a meghirdetett albérleteket

Egy nap alatt elkelnek a jobb albérletek jelenleg Szegeden, az egyetemisták már most megrohamozták a hirdetőket. Pedig nem olcsó mulatság a bérlemény, 140 ezer forint alatt nagyon nehezen találni bútorozott lakást. A szomszédos Vásárhelyen jobba a helyzet, ott már 70 ezerért is hirdetnek.

Munkatársainktól

Az igényes albérletek gyakorlatilag egy nap alatt elkelnek Szegeden. Fotó: Huszár Gábor/MW

Bár az egyetemi ponthatárokat még meg sem húzták, már most csúcsra jár Szegeden az albérletpiac. Gyakorlatilag minden meghirdetett lakás azonnal elkel, így a tulajdonosok egy része még emel is az egyébként is meglehetősen borsos árakon. Olvasónk most keres férjével és nagylányával új lakást, egy hetes kálváriájáról most beszámolt lapunknak.

Az első napokban még optimista voltam, hiszen rengeteg hirdetést láttam, a lakások többsége pedig valóban igényes – mesélte Ágnes. Hozzátette, először akkor döbbent meg, amikor már a sokadik hirdető is azt mondta, hogy elkelt, miközben több esetében még 24 óra sem telt el a piacra dobása óta.

Ennél is kellemetlenebb volt, amikor végre eljutottunk odáig, hogy egy óra múlva megnézhetem a lakást, ám a kijelölt időpontban már elérhetetlen volt a tulajdonos. Ezt követően néztem rá a hirdetésre, de már eltűnt az oldalról, tehát kiadta. Innentől egyértelművé vált, hogy azonnal kell dönteni, ha egyáltalán eljutunk odáig, de volt, hogy még ez sem volt elég. Pár nappal később történt, hogy hiába jeleztem a hirdetőnek már a helyszínen, hogy kivenném a lakást, másnap értesített, hogy mégis másnak adta oda. És már azt is megtapasztaltam, milyen, amikor egy ingatlanos azt mondja: megvan még a lakás, de kár is időpontot kérnem a megnézéséhez, mert 15-en vannak előttem – sorolta eddigi kudarcait a nő.

Pedig nem olcsó mulatság ma albérletbe költözni. Jelenleg Szegeden egy szobát átlagosan 50 ezer, egy kisebb, bútorozott lakást 140-180 ezer forintért kínálnak. A határ pedig a csillagos ég: bőven vannak lakások 200-400 ezer forintos havidíjért is, de láttunk házat is, amelyet majdnem 1 millió forintért lehet kibérelni egyetlen hónapra.

Széles a szórás a hódmezővásárhelyi albérletárakban is: jelenleg 1200 és 2500 közötti négyzetméter áron kínálják a kiadó ingatlanokat. Az árkülönbség láthatóan nem feltétlenül jelzi a bérlemény állapotát, minőségét és felszereltségét. A közösségi oldalak önszerveződő csoportjaiban főleg azok hirdetnek, akik szeretnék kikerülni az ingatlanosokat. Bár ezeken az oldalakon inkább a kereső posztok jellemzőek, kevesebb bejegyzést találni tulajdonostól.

Jellemző, hogy a bérbeadók nem túl rugalmasak kisállat és dohányzás ügyben: a legtöbb hirdetésben kizárják mindkettőt. Nem ritka, hogy feltételként szabják meg az igazolható munkahelyet és a megfelelő anyagi hátteret. A két havi kaució szinte mindenkinél feltétel, függetlenül az albérlet árától.

A belvárosban és a közkedvelt kertvárosi részen is találni már 70 ezerért kiadó lakást, de ez alatt nem nagyon. Szintén a kertvárosban kínálnak három szobás, 4. emeleti, klimatizált téglablokkost 85 ezerért, ugyanott a 2. emeleti 2 szobást 70 ezerért. Ugyanennyiért a Szegfű utcán garzont lehet találni. A frekventált belvárostól távolabbi társasházban egy kitűnően felszerelt három szobás lakást már 140 ezer forintért adnának ki tulajdonosai.

Valóban ebben az időszakban a legnagyobb az érdeklődés az albérletek iránt, de lesz még egy nagy roham, amikor az egyetemisták megtudják, hova nyertek felvételt. Bár a lendület egészen szeptemberig kitart, augusztusban jobbára már csak a maradékból válogathatnak, akik akkor kezdenek el keresgélni – figyelmeztetett Radics Réka, a Lakhome Ingatlaniroda tulajdonosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában