Szegváron, Mindszenten, Vásárhelyen kisebb rajokat láttak

2022.07.12. 20:00

Lerágták a lucernát a marokkói sáskák

Sáskaraj jelent meg egy szegvári gazda napraforgójában. Onnan egy lucernásba röppentek, ahol nagyobb kárt okoztak. Már Mindszentről, Vásárhelyről és Mezőhegyesről is jelezték a rovarok jelenlétét.

Kovács Erika

A bibliai sáskajárás jutott a szegvári gazda eszébe, amikor meglátta a sáskákat a napraforgóban. Illusztráció: Wikipédia

Alig egy hete a napraforgómban jártam, a tábla végén arra lettem figyelmes, hogy egy rovarraj röppen fel. Az autómnak is nekicsapódott néhány. Akkor ismertem fel, hogy ezek barnás színű, 3–3,5 centiméter nagyságú sáskák – tudtuk meg Bacsa István szegvári gazdálkodótól. Amikor megállt az autójával, megnézte a kártételt. A leveleken elvétve látott rágási nyomokat, legalábbis a tábla szélén. Konzultált más környékbeli gazdálkodókkal is, abban maradtak, figyelik a sáskák mozgását és a kártételüket.

Nem messze a földemtől van egy tábla lucerna, azt alaposan lerágták. Megmondom őszintén, megijedtem, mert a bibliai-, meg a 2020-as kenyai sáskajárás képei villantak be. Van itt épp elég baj a szárazság miatt, egy sáskajárás már nem hiányzik – mondta Bacsa István.

A szomszédos Békés megyében, Mezőhegyesen, a cukorgyári volt répatároló területén is megjelentek a marokkói sáskák. Az elszaporodott rovarok ellen az önkormányzat, július 5-én, földi növényvédelmi permetezéssel védekezett. Ott a lakosok arra panaszkodtak, hogy már a kertjeikben is megjelentek.

A sáskák növénnyel táplálkoznak, nagyon nagy a napi fogyasztásuk és hatalmas gazdasági károkat okozhatnak a mezőgazdaságban – ezt már Sipos József növényorvos nyilatkozta a Délmagyarországnak. Megerősítette, Szegvár mellett Mindszentről és Hódmezővásárhelyről is jelezték már a marokkói sáskák megjelenését.

Voltam kint az egyik gazdánál, magam is láttam a marokkói sáskákat, amelyek nagyon gyorsan szaporodnak. Egy 10 négyzetkilométeres területen akár 1 milliárd sáska is képes jelen lenni. Nagyon falánkok, míg egy lárvából teljes imágó lesz, a testsúlya tizenkétszeresét eszi meg. Az észlelt sáskarajok délről jöttek, a hosszú, kiegyenlített meleg és a trópusi szél segíti a megjelenésüket – mondta Sipos gazda, aki szerint a szegvári egy kisebb raj lehetett.

Hozzátette, a sáskák ellen gyors reagálásra van szükség, felszívódó és kontakt hatású rovarölő szerrel lehet ellenük védekezni. A szakember tanácsa, hogy ahol már 1-2 egyedet észlelnek, ott érdemes permetezni, mert lehet, hogy hamar utánuk a raj is megjelenik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában