Szünidei fizetés extrákra

2022.07.11. 18:05

1500 tanuló bérét támogatják a megyében: főként a pénz motiválja a fiatalokat

Összesen 1500 diák idei szünidei foglalkoztatását támogatja a kormányzat megyénkben. Még kétszáz tanuló bérét finanszírozzák részben vagy egészben egy teljes hónapig. A kormányhivatal tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, még nem késő jelentkezni.

T.Sz.

Foglalkoztatói hajlandóság: a turizmus-vendéglátásban sok diák vállal nyári munkát. Fotó: Gémes Sándor

Részben négynapos erdélyi kirándulásra gyűjt pénzt Ayman Dawud egyetemista, aki már második éve vállalt nyári diákmunkát a mindszenti BárKa Teraszon. Mint mondta, jó a társaság, a munka izgalmas és rugalmas, úgy érzi, megtalálta ott a helyét. Az egyik budapesti egyetem tanulója az extra programokhoz keresi meg a költőpénzt szünidőben, főként a fizetés motiválta munkakereséskor. Ayman Dawud a 2013 óta futó diákmunka program keretében keresett és kapott feladatot.

Az idén 2 milliárd forint összköltségű kormányzati támogatásból eredetileg 90 millió forintot szántak Csongrád-Csanád megyére. Mint azt Budai László, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője lapunknak elmondta, a kiindulási összeg mintegy 600 diák foglalkoztatását finanszírozta volna, ám az előzetes felmérések szerint több, mint dupláját igényelték a munkaadók. Így további 100 millióval növelték a forrást.

Eddig 1300 tanuló helyezkedett el a program keretében, velük már megkötötték a hatósági szerződéseket. A járási foglalkoztatási osztályon még fogadnak jelentkezőket, további kétszáz diáknak kínálnak még egy hónapra támogatott helyet. A 16 és 25 év közötti önkormányzati diákmunkások bérét 100 százalékosan megtérítik, maximum napi 6 órás feladatkörben. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban szünidőben dolgozók fizetésének háromnegyedét vállalja át a kormányzat. Főként az utóbbi ágazat munkaadói jelentkeztek a programba, a mezőgazdaság kevesebb diák munkaerőt vett fel idén. 

Elszámolásnál a szakképzettséget igénylő munkakörben bruttó 195 ezer, anélkül pedig bruttó 150 ezer forintot vesznek figyelembe. De természetesen ennél magasabb fizetést is kínálhat a foglalkoztató. A 25 év alattiaknak járó adókedvezmény miatt míg tavaly nettó 82 ezret kaptak meg a fiatalok, idén 30 ezer forinttal többet. A  járási foglalkoztatási osztályon jelentkezhetnek azok, akik csak most szánták rá magukat a szünidei munkára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában