Szegedi hírek

2022.07.07. 14:00

Többet kell fizetni az utazásért

Ezer forinttal kell többet fizetni egy tömegközlekedési havibérletért Szegeden szeptembertől, de ez csak a kezdet. 2024-től már majdnem tízezer forint lesz egy általános bérlet. Közben bevezetnek egy sor új jegytípust, amikkel elméletileg olcsóbban lehet majd utazni a mostaninál.

Suki Zoltán

A jegyeket és a bérleteket is drágábban adják majd. Fotó: Török János

A koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebben utaztak Szegeden tömegközlekedéssel, mint korábban, ez pedig nagyon megviselte a Szegedi Közlekedési Kft.-t, nem tett jót a több mint 800 millió forintos hiánnyal küzdő cégnek az orosz-ukrán háború, a nagyon magas üzemanyagárak és az elszálló infláció sem. 

Ezért döntöttek úgy, hogy több lépcsőben megemelik az utazás árát. A most még hétezer forintos általános havibérlet szeptember 1-től nyolcezer, január elsejétől 8 ezer 800, 2024 elejétől pedig 9 ezer 600 forintba kerül majd. 

Hasonlóan drágul a tanulóbérlet is. Azért a szülőknek most 4 ezer, szeptembertől pedig 4 ezer 800 forintot kell majd fizetniük. 

Az előre megváltott menetjegy most 320 forintba kerül, szeptembertől viszont már 390 lesz. Az azonban egy kicsit érthetetlen, hogy miért emelik a járműveken elektronikusan vásárolt jegyek árát, hiszen erre az újításra mindig is nagyon büszke volt az SZKT. Ezekért a mostani 370 helyett 450 forintot kérnek szeptembertől.

Lesznek azonban szimpatikusnak tűnő újítások is, igaz ezzel eléggé megbonyolítják a rendszert, nem lesz könnyű jegytípust választani. 

Bevezetik a 60 perces jegyet. Ezzel egy órán belül akár át is lehet majd szállni egyik járműről a másikra. De lesz egy úgynevezett 5/30-as napijegy csomag, ami azt jelenti, hogy harminc napon belül el kell használni az öt jegyből álló csomagot. Lesz kedvezményes csoportos tanuló 24 órás jegy is. 

Kitaláltak egy Körút napijegyet, amit a Nagykörútig bezárólag lehet használni, illetve a Nagykörúton kívüli első megállóig adott napon, korlátlan utazásra.

Továbbra is lesz 72 órás jegy, heti és kétheti bérlet, ahogy kismamabérlet is. Utóbbi szeptembertől 500 forinttal, januártól pedig ezerrel drágul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában