Csongrád-Csanád megye

2022.08.05. 13:30

Hárommilliárdot hozott a turizmus az első hónapokban

Csaknem 80 milliárd forint bevételük lett a kereskedelmi szálláshelyeknek az év első három hónapjában. Csongrád-Csanád megye ehhez majdnem 3 milliárd forinttal járult hozzá. A turisztikai adatok javulnak, de messze van még a koronavírus-járvány előtti idő.

Alakul, de még nem az igazi az idegenforgalom a megyében. Archív fotó: Török János

Csongrád-Csanád megyében az év első három hónapjában 113 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták a megye kereskedelmi szálláshelyein – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ezek közé számolják a szállodákat, panziókat, kempingeket, üdülőháztelepeket és más közösségi szálláshelyeket is. 

Nem jó hír, hogy a vendégéjszakák száma 9,2 százalékkal kevesebb a 2019-es hasonló időszakban mért adatokhoz képest. Jó hír viszont, hogy ugyanakkor a vendégforgalom a többszörösére nőtt a járványügyi intézkedések által érintett 2021. január–március értékéhez képest. A megyék között Csongrád-Csanád közelítette meg az egyik legjobban a 2019. I. negyedévi vendégforgalmat.

A belföldi vendégek 72 ezer éjszakát töltöttek a megyében, ami sajnos 15 százalékkal csökkent a koronavírus előtti időszakhoz képest. A külföldi vendégeknek viszont megjött a kedve az utazáshoz, mert ők 41 ezer éjszakát töltöttek az év első három hónapjában a megyében, ami 2,5 százalékkal meghaladta a három évvel korábbi azonos időszak adatait. A külföldi vendégek közül a legtöbb éjszakára ugyanúgy a Szerbiából és Romániából érkezők maradtak, mint 2019 első negyedévében.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2,3 milliárd forint árbevétel keletkezett, 48 százaléka szállásdíjból, 30 százaléka vendéglátásból, 21 százaléka pedig egyéb szolgáltatásokból származott.

Az, hogy a turizmus nem tért még magához a koronavírus-járvány után, azt az országos adatok is mutatják. Az év első három hónapjában 3 millió 460 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek az országban, 32 százalékkal kevesebbet a 2019. január–márciusinál. Meglepő lehet, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt a vendégforgalom, a többi megyében 7,8 és 41 százalék közötti csökkenés következett be, amelynek mértéke a fővárosban és Fejér megyében volt a legjelentősebb. A járványügyi intézkedések által érintett 2021. január–márciusához képest ugyanakkor mindegyik megyében többszörösére nőtt a vendégforgalom.

A kereskedelmi szálláshelyeken 78 milliárd forint árbevétel keletkezett.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában