Helyi gazdaság

2022.08.18. 17:30

Segítséget kaptak az adózáshoz a katások

Kiss Anna

Szabó Gábor, a NAV szakértője tájékoztatta a megye vállalkozóit az új kata szabályozásról. Fotó: Sándor Judit

Fotó: Sandor Judit

Több mint 16 ezer 800 vállalkozás választotta eddig a katás adózást Csongrád-Csanád megyében, azonban szeptembertől ennél jóval kevesebben lehetnek katások. Éppen ezért részletes tájékoztatót tartott a megye vállalkozói számára Szabó Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Tájékoztatási Osztályának szakértője.

Leszögezte, a régi szabályozás semmilyen formában nem marad meg, de attól, mert augusztus 31-én lezárul a régi kata időszaka, még teljesíteni kell az addig el nem végzett kötelezettségeket, nem lehet arra hivatkozni, hogy megszűnt.

Figyelmeztetett, nincs közvetlen átjárás a régi és az új kata szabályozás között, be kell jelentkezni az új szabályozás alá szeptember 25-éig. Erre azonban csak a főállású egyéni vállalkozók jogosultak, tehát most már nem katázhat az a vállalkozó, aki nappali tagozatos hallgató, nyugdíjas vagy 36 órás foglalkoztatásban van. Az őstermelők azonban továbbra is választhatják ezt az adózási formát.

Hangsúlyozta, a katás nem köthet szerződést egyéni vállalkozással vagy külföldi vállalkozóval, csakis magánszemélynek adhat számlát, valamint őstermelőnek.

Azok, akik nem jogosultak az új katára, augusztus 31-éig dönteniük kell és be kell jelenteniük, hogy milyen adózási formát választanak szeptembertől, például átalányadózást vagy a vállalkozói személyi jövedelemadózást. Ha valaki átalányadózik 2022 hátralevő részében, akkor nem kötelező neki 2023-tól is azt választania, viszont ha lemond róla, akkor 4 évig nem választhatja azt újra.

Kérdésre a szakértő elmondta, ha valaki régi katásként állít ki számlát augusztus 31-éig, de a kifizetés csak utána történik meg, az még a régi kata bevételeként értékelendő. A grafikus művészeknek az ekho adózást javasolta, persze az erre való jogosultság nagyban függ a bevételük mértékétől és a jogállásuktól. Szó volt arról is, hogy az új katás bárkitől bérelhet üzlethelyiséget, így társasháztól is, hiszen bárkinek lehet kifizető, csak bevétele ne származzon onnan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában