10 éves a Nébih

2022.09.29. 20:53

70 éves a Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomás

Szántóföldi növényfajták elismerését tanúsító díszokleveleket adott át a Nébih.

delmagyar.hu

Fotó : DM archív

Fotó: Karnok Csaba

Szántóföldi növényfajták elismerését tanúsító díszokleveleket adott át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)  a Csongrád-Csanád megyei Székkutason.

A Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomáson megrendezett eseményen 26 nemesítőház kapott díszokiratot, amellyel összesen 15 szántóföldi növényfaj mintegy 88 fajtáját (egy közülük kertészeti növényfajta) ismerte el tavaly a Nébih. Az érvényes jogszabályok értelmében Magyarországon csak állami elismerésben részesített (regisztrált) növényfajták szaporíthatók és hozhatók forgalomba. Oravecz Gábor, a Nébih elnöke tolmácsolta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárának köszöntőjét, aki kiemelte, hogy már több mint 1300 növényfajtát ismert el az állam, ami hozzávetőlegesen 5 százaléka az Európában elismert fajtáknak. Hozzátette: évente csaknem 260 új fajtajelöltet jelentenek be, és nagyságrendileg átlagosan 90 fajtát államilag el is ismernek.

Az ünnepélyes díszokirat-átadón kívül három évfordulót is ünnepeltek Székkutason: 130 éves a magyarországi növényfajta-kísérlet, idén lett 10 éves a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és 70 éves a Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában