Bajban az élelmiszeripar

2022.09.30. 16:56

Évente 10 ezer tonna szalámi készül Szegeden - Fotók

Nagy bajban van az élelmiszeripar, amely jelenleg 4500 vállalkozást jelent hazánkban – többek közt erről volt szó péntek délután a Somogyi-könyvtárban, ahol folytatódott a Pick Márk nap. A Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója is előadott, valamint a nap kezdeményezője, Felletár Zsolt is érdekes információkat osztott meg a közönséggel.

Kiss Anna

A Pick Szeged Zrt. múltjáról, jelenéről és jövőjéről is számot adtak péntek délután. Fotó: Karnok Csaba

Pick Márk napot tartottak pénteken Szegeden Felletár Zsolt, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület tagjának kezdeményezésére. Délelőtt emléktáblát avattak a Gutenberg utca 12. szám alatt, melyről lapunk is beszámolt, majd délután a Somogyi-könyvtárban várták az érdeklődőket. Az első emeleti előadóban Takács István, a Bonafarm csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója a cég jelenéről és jövőjéről, valamint a folyamatban lévő fejlesztésükről számolt be. Közölte, ma a vállalat 32 érlelőkamrában egyszerre több mint 1 millió rúd téliszalámit érlel.

Hozzátette, évente 10 ezer tonna szalámit és 30 ezer tonna húskészítményt gyártanak, az árbevételük pedig tavaly meghaladta a 70 milliárd forintot. Jelenleg 35 országba exportálnak, a 4 hazai üzemükben pedig 1800 ember foglalkoztatnak. Beszámolt arról is, hogy a Pick termékei iránt jelentősen megnőtt a kereslet, ezért új szalámiüzem építése vált szükségessé, ez már el is kezdődött a Szabadkai úton.

Előadott Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója is, ő a magyar élelmiszeripar jelenéről és jövőjéről adott számot. Így kiderült, hogy ma hazánkban mintegy 4500 vállalkozás folytat élelmiszeripari tevékenységet, a vállalatok jelentős része mikro- és kisvállalkozás, nagyvállalat csupán 60-70 van az élelmiszeriparban. Tavaly összesen 4500 milliárdnyi árbevételt termeltek a vállalkozások, ennek 40 százaléka exportból származott.

Beszélt arról is, hogy van még hova fejlődnie az élelmiszeriparnak, mert bár javult a hazai termékek aránya az áruházak polcain, de még mindig van, hogy vereséget szenvednek itthon. Beszámolt arról is, hogy a mezőgazdasági termékek jelenti a legnagyobb kiadást az élelmiszeripari vállalatok számára. 2021-ben 20 százalékkal kapták drágábban a cégek a termékeket, mint egy évvel korábban, azonban az értékesítési árat csak 6,3 százalékkal tudták megemelni, sőt, a kiskereskedelemben csak 4,1 százalékos emelést tudtak kieszközölni.

Éder szerint azonban idén még nagyobb gonddal küzd az ágazat, mert nincs elég takarmány és alapanyag, a forint árfolyama hullámzó, jelentős a munkaerőhiány, a fogyasztói kereslet pedig jelentős csökkenésnek indul a következő hónapokban. Ez a helyzet sok kis- és közepes vállalat megszűnéséhez vezethet.

Mindemellett Felletár Zsolt is felszólalt, a 135 évvel ezelőtt történtekről beszélt a hallgatóságnak. Rámutatott, Pick Márk 1887-88-ban kilépett a kézműipari keretek közül és gyárat hozott létre, mely nem csupán gépeket jelentett, hanem egy teljesen más színvonalat képviselt. Azonban kezdetben nem szalámigyártással foglalkozott Pick. 1868-ban még kereskedő inasként utazott tanulmányútra Olaszországba, majd 1869-től már kereskedőként tevékenykedett, gabona- és termékkereskedelemmel kezdett foglalkozni, köztük szalámival is, majd rövid ideig a fűszerpaprikával is foglalkozott.

Végül azonban úgy döntött, hogy kisipari keretek közt kezdi gyártani a szalámit, amivel egyébként többen is megpróbálkoztak akkoriban, de maradandót csak Pick Márknak sikerült alkotnia annak ellenére, hogy többször is csődöt jelentett. 1881-ben egyébként már átlépte szalámijával az országhatárt, egy bécsi újságban hirdette magát – osztotta meg Felletár Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában