Hasznos

2022.09.29. 20:40

Ezreket spórolhatunk, ha ezekre ügyelünk

Vizsgáljuk felül a biztosítási költségeinket, vigyázzunk a kamatstoppal, és ügyeljünk arra, hogy mennyibe kerül a bankszámlánk vezetése – többek közt ezeket javasolta Császár Norbert független pénzügyi tanácsadó Kiskundorozsmán. Jelezte, érdemes független szakember segítségét kérni, mindegy, hogy hitelről, biztosításról, bankszámláról vagy megtakarításról van szó.

Kiss Anna

Császár Norbert független pénzügyi tanácsadó fontos információkat osztott meg Kiskundorozsmán csütörtökön. Fotó: Sándor Judit

Fotó: Sandor Judit

Bordány után Kiskundorozsmán tartott előadást csütörtökön Császár Norbert független pénzügyi tanácsadó, aki tudatos fogyasztási tippeket osztott meg a közönséggel, valamint a hazánkban elérhető támogatásokról is számot adott. Azt javasolta, hogy a körülmények hibáztatása helyett gondolkozzunk el azon, hogy melyek azok a tényezők, amelyeket befolyásolni tudjuk. Ilyenek például a különböző biztosítások díjai, mint mondta, ezeket érdemes mindig az éves fordulóra felülvizsgálni, hiszen a következő évben akár több tízezer forinttal is magasabb összeget kell majd fizetnünk, ha jelenlegi biztosítónál maradunk.

Hangsúlyozta, célszerű költségvetést készíteni és áttekinteni, hogy mi mindenre adunk ki pénzt, ennek során pedig fordítsunk kiemelt figyelmet a bankszámlánk költségeire is. Emlékeztetett, a jogszabály szerint a bankoknak kötelességük évente egy alkalommal, január végéig egy éves díjkimutatást készíteniük, ebből pedig jól látszik, hogy mennyit költünk a bankszámla használatára. Ha elégedetlenek vagyunk a kapott összeggel, akkor érdemes áttekinteni, hogy más bankoknál mennyibe kerül a számlavezetés, majd váltani. Császár Norbert megjegyezte, ha nem szeretnénk váltani, akkor érdemes néhány apró módosítást tenni a kiadások csökkentése érdekében, például ha sok utalást végeztünk, akkor nézzük meg, hogy melyeket lehetne csoportos beszedésbe áthelyezni, hiszen a legtöbb esetben díjmentes.

A hitelek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a kamatstop lejárta után jelentősen megnövekedhet a törlesztő azoknál, akik nem fix kamatozású hitellel rendelkeznek, ezért nekik most javasolt ezt a hitelt kiváltaniuk egy fixre. Megjegyezte, lehet, hogy 8-9 százalékos kamatozású hitelre tudják váltani a jelenlegit, de ha nem teszik meg, jövő nyártól legalább 12 százalékos kamattal kell számolniuk.

Császár Norbert szerint sokan utoljára hagyjuk önmagunk kifizetését, vagyis a megtakarítást, azonban a jólét elérése érdekében a keresetünk 20 százalékát lenne szükséges félretenni. A lakhatással kapcsolatos kiadásokra a fizetésünk maximum 50, míg a szórakozásra és az utazásra a bevételünk legfeljebb 30 százalékát kellene ráfordítani ahhoz, hogy legyen lehetőségünk félretenni – tette hozzá.

A családtámogatásokról is szó volt. Rámutatott egy érdekességre, melyet csak kevesen tudnak: azoknak, akik vissza nem térítendő csok segítségével vásárolnak használt ingatlant, a kormány elengedi a 4 százalékos vagyonszerzési illetéket, ami egy 30 milliós ház esetén 1,2 millió forintot jelent.

Az otthonfelújítási támogatás kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az 50-50 százalékos arány nem azt jelenti, hogy ha vásárolunk egy 100 ezer forintos mosogatógépet, akkor mellé kötelező 100 ezer forint beszerelési költséget elszámolnunk, erre nincs szükség, a munkadíj lehet például a konyhabútor összeszerelési költsége is. A lényeg az, hogy másfél-másfél millió forint legyen az anyagköltség és a munkadíj, az pedig rajtunk múlik, hogy a fennmaradó 3 millió forintot mire költjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában