Helyi gazdaság

2022.09.04. 17:30

Könnyített az adóhivatal - Viszont érdemes odafigyelni, ha levelet kapunk

Csaknem 1,5 millióan kapnak levelet elektronikus tárhelyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadó második részletéről, illetve korábbi elmaradásukról. Az adó már a NAV mobilappjában is befizethető pár koppintással, így lényegesen egyszerűsödött at autósok dolga.

Suki Zoltán

lejárt a sárga csekkek ideje, mobilappal is lehet adót fizetni. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, nagyon hosszú számú Belföldi gépjárműadó bevételi számlára – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

Most azonban lényegesen könnyítettek az autósok dolgán, ugyanis az adó rendezésére idén már két új lehetőség is van: a NAV-Mobil új fejlesztésű Gépjárműadó-menüpontjában, amellyel pillanatok alatt, mobilról is befizethető a gépjárműadó. Emellett pedig az elektronikus levélben van egy közvetlen fizetési link is, ami a netes bankkártyás fizetést teszi lehetővé. Fontos, hogy a befizető újrakattintás nélkül várja meg a visszajelzést a fizetésről. Ha valaki átutalással fizet, a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késve tudja a befizetőt azonosítani.

Arra is emlékeztettek, hogy júliusban elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál is. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan. Ha szeptember 15-e előtt ellenőrzi az adatokat, a lekérdezési időszakot át kell állítani szeptember 15-e utánra, mert a gépjárműadó második részletének összege csak így lesz látható az adószámla 410-es adóneménél.

Többek között az új fizetési módoknak köszönhetően idén már nem ezer forintra kerekítve, hanem forintra pontos összegben kell megfizetni a gépjárműadót.

A gépjárműadót főszabály szerint két egyenlő részletben kell megfizetni. A két részlet megfizetésének határideje 2022-ben március 15-e, illetve szeptember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában