Algyőt, Baksot, Dócot és Sándorfalvát érinti

2022.09.15. 13:10

Növelik az árvízi biztonságot a megyében

Jelentősen megnövekszik az árvízbiztonság és csökken az árvízi elöntés kockázata a szegedi ártéri öblözetben annak a programnak köszönhetően, amelyet most indítottak útjára. Az Algyőt, Baksot, Dócot és Sándorfalvát érintő projekt keretében utat építenek, valamint töltésmagasítást és töltéskorona stabilizációt valósítanak meg.

Kiss Anna

Útjára indították az Algyőt, Baksot, Dócot és Sándorfalvát érintő árvízvédelmi projektet. Fotó: Sándor Judit/MW

Fotó: Sandor Judit

Csaknem 970 millió forintból közösen növeli az árvízi biztonságot az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZG) a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) elnyert forrásból. Csütörtökön projektindító eseményt tartottak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, ahol Lábdy Jenő, az OVF műszaki főigazgató-helyettese elmondta, büszkék arra, hogy sikerült forrást nyerniük a közös projektre. Megjegyezte, minden uniós költségvetési ciklus végén vannak visszahulló keretek, amelyek abból adódnak, hogy a kedvezményezettek nem tudják megvalósítani a tervezett projektet. Az ATIVIZIG-gel közös projektjük is ilyen visszahulló pénzből valósul meg 2023. szeptember 30-ig.

A rendezvényen Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója arról beszélt, hogy most egy nagyon régi adósságot törlesztenek a szegedi ártéri öblözetben, vagyis Algyő, Baks, Dóc és Sándorfalva közigazgatási területén. A töltéskoronán kiépítenek egy 10 kilométer hosszúságú, szilárd burkolatú üzemi utat is, ezzel biztonságosabbá téve az árvíz elleni védekezést.

Hozzátette, azt remélik, hogy a kerékpáros turizmus is fellendül majd, ugyanis ha elkészül a szakasz, akkor Szegedtől egészen Csongrádig el lehet majd jutni a töltésen a védekezésmentes időszakban.

A projektben megvalósuló beruházásokról Borza Tibor, az ATIVZIG műszaki igazgató-helyettese adott számot. Eszerint töltésfejlesztési munkálatokat is végeznek majd az Atka-szigeti-, Sándorfalvi, Percsorai- és Ányási gátőrjárás által közrefogott árvízvédelmi szakaszon. Töltésmagasítás is lesz az említett szakaszon, ez a belügyminisztériumi rendeletben meghatározott árvízszint mértékekhez viszonyított magassági hiány miatt fontos.

Hozzátette, a  kivitelezést a KÖTIVIÉP’B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. végzi el, míg a mérnöki feladatokért a AQUAREA Mérnöki Vállalkozási és Szolgáltató Kft. felel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában