2022.10.20. 08:20
Kevés, de jó minőségű az idei termés
Véget ért a szüret a csongrádi borvidéken, a betakarított mennyiség a kedvezőtlen időjárás miatt jóval elmaradt a korábbi években megszokottól. Ami viszont biztató, hogy magas cukortartalmat produkált a szőlő, minőségében kiváló lett az idei termés.
Kevés, de jó minőségű szőlő termett idén. Fotó: DM archív
– Jó minőségű, de kevés szőlő termett ebben az évben: a szokásos hektáronkénti száz mázsa helyett idén 25-30 mázsát szüreteltek a szőlőtermelők, de van olyan fajta is, amiből csak tíz mázsa termett egy hektáron – számolt be Pusztai Csaba, a Csongrádi Hegyközség elnöke.
A termés mennyiségére és minőségére az idei aszályos időjárás volt a legnagyobb hatással: a sok napsütés ugyan előnyösen befolyásolta a szőlő cukortartalmát, de a csapadékhiány miatt nem nőttek meg eléggé a bogyók. A csongrádi borvidéken már augusztus 20-a után megfelelően érett volt a szőlő ahhoz, hogy meginduljon a szüreti időszak. Elsőként az irsai olivért kezdték betakarítani, majd augusztus végén a cserszegit, amit a zweigelt, a kékfrankos a cabernet és a kövidinka követett.
– Minőségét tekintve az idei termés nagyon jó lett, szépek a színek, a savtartalom kissé alacsonyabb, mint tavaly. A cukortartalmat előnyösen befolyásolta a sok napsütés, 19-20-21 mustfokkal szüreteltünk, de kellett volna eső. A vízhiány a bogyók méretére is kihatással volt: kissé kényszerérettek lettek a fürtök, így kisebb méretűek a szemek, mint általában – tájékoztatott a hegyközség elnöke.
Mint Pusztai Csaba elmondta, a szőlő felvásárlási ára nem változott, annak ellenére, hogy sokkal kisebb mennyiségű, de kiváló minőségű lett az idei termés. A Csongrádi Hegyközség elnöke úgy látja, a szőlőtermelőknek lassan nem éri meg tovább termelni ilyen árak mellett.
A borászok viszont bizakodóak lehetnek a jövőt illetően, mert valószínűleg finom lesz az újbor. Az idei termésből készült italokat a tervek szerint idén november 12-én ünneplik és áldják meg Csongrádon.