Lassan tíz éve működik összevonva a városi könyvtár és múzeum

2022.10.03. 08:20

Nem aktuális az intézmény megbontása - Együtt marad a könyvtár és a múzeum Csongrádon

Lassan tíz éve működik összevonva a városi könyvtár és múzeum, most azonban a szakmai önállóság miatt felmerült a két tevékenység szétválasztása. Az önkormányzat megvizsgálta a kérdést, de a képviselők jelen helyzetben nem tartják indokoltnak megbontani az egyesített intézményt. A témát azonban nem vetik el, felmérik, hogyan lehetne külön működtetni a könyvtárt és a múzeumot.

Majzik Attila

A város képviselő-testülete még 2012 novemberében döntött úgy, hogy átveszi az államtól a Tari László Múzeum és Tájház, valamint a régészeti raktár fenntartói feladatait. Ugyanazon az ülésen arról is határoztak, hogy 2013 januárjától a frissen átvett intézményt a Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központtal összevonva, annak szervezeti egységeként működtetik tovább. Az új intézmény a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum nevet kapta.

A végrehajtás azzal a szemlélettel zajlott, hogy a két korábbi, különálló intézmény saját arculata, szakmai önállósága ne csorbuljon. A közel tíz éve tartó frigy a könyvtár és a múzeum között ennek szellemében működik, nemrég azonban mégis felmerült, talán külön lehetne választani a két intézményt. Az idén augusztusi testületi ülésen, a 2022. évi önkormányzati költségvetés első félévi végrehajtásáról szóló tájékoztató kapcsán jegyezte meg Murányi László, a Városgazdasági, Ügyrendi- és Összeférhetetlenségi bizottság elnöke, hogy a múzeumban olyan minőségű szakmai munka folyik, hogy az megérdemelné az önállóságot.

Juhász László, Csongrád jegyzője tájékoztatása szerint megvizsgálták a Csongrádi Információs Központ szétválasztásának gazdasági, pénzügyi, humángazdálkodási és adminisztrációs vonatkozásait is, ez alapján pedig arra jutottak, hogy sem szakmailag, sem gazdaságilag nem indokolt az intézmény szétválasztása.

Egy intézményként működik továbbra is a könyvtár és a múzeum. Fotó: Majzik Attila
 

– Kis létszámú intézményről beszélhetünk, a szétválasztás esetén két intézményvezető kinevezése válna szükségessé, annak két helyettesével együtt. Mindez költségnövekedéssel járna – magyarázta a jegyző. – Mindkét fő területnek, a könyvtárnak és a múzeumnak is biztosított a szakmai önállósága, a költségvetés készítése során külön soron szerepel a könyvtár és a múzeum kiadás és bevételi költségvetése, a személyi, járulékfizetési, dologi kiadás. Ezáltal biztosított mindkét területnek az önálló gazdálkodása. A jelenlegi gazdasági helyzetben nem indokolt a költségvetési intézmények szétválasztása, sőt ellenkezőleg, általában az önkormányzatok törekednek az intézményi működés racionalizálására, összevonására – tette hozzá Juhász László.

A téma tárgyalása során Bartókné Vincze Zsuzsanna, az Oktatási, Művelődési, Vallási- és Sportbizottság elnöke megjegyezte, a felvetést csak a jelenlegi helyzetben vetik el. Azt kérte, készüljön arról egy költségvetés, milyen plusz költséggel járna a könyvtár és a múzeum szétválasztása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában