Térségi ivóvíz-minőségjavító program

2022.11.16. 17:30

Kész, de még nem működik a makói víztisztító rendszer

Készre jelentette a Makó térségi ivóvíz-minőségjavító beruházást a kivitelező, most a jogszabályoknak megfelelő üzemeltetési feltételek meglétét vizsgálja az Alföldvíz, illetve a Nemzeti Vízművek – tájékoztatta a Délmagyarországot a makói önkormányzat, miután a beruházás sorsáról érdeklődtünk.

Szabó Imre

Archív Fotó: Szabó Imre

Azért voltunk kíváncsiak, mert egy friss szakhatósági jelentés szerint még mindig magasabb az ivóvíz arzéntartalma a megengedettnél Makón és környékén.

Tíz éve húzódik a Makó térségi ivóvíz-minőségjavító program, aminek az lenne a célja, hogy végre  az uniós szabványnak is megfelelő legyen a csapvíz a városban és környékén – számoltunk be róla a minap. A sok milliós beruházás késlekedésére a népegészségügyi szakhatóság friss vizsgálata hívta fel a figyelmet, ami szerint tíz magyar településen még mindig arzénos a víz, ezek közül 9 Csongrád-Csanád megyében van, 8 pedig a makói járásban. 

Az érintett települések: Ferencszállás, Földeák, Kiszombor, Klárafalva, Makó, Makó-Rákos, Maroslele és Óföldeák, illetve a makói térségen kívül, de a megyében Székkutas, valamint a Békés megyei Nagybánhegyes. A problémát megoldani hivatott ivóvíz-minőségjavító beruházásra egy évtized alatt több mint 5 milliárd uniós és hazai támogatást költöttek, a rendszer azonban még mindig nem üzemel – hívtuk fel rá a figyelmet.  

Emlékezetes: idén februárban a makói önkormányzatnál egyszer már érdeklődtünk, mi a helyzet a beruházással. Akkor azt a választ kaptuk, hogy tulajdonképpen készen van, már csak a rendszer finombeállítása folyik. Ám, miután még mindig nem működnek a berendezések, a napokban újra feltettük kérdéseinket. 

Most azt a választ kaptuk, hogy az ivóvízminőség-javító beruházást a vállalkozó készre jelentette. A térségi önkormányzatok társulása jelenleg a jogszabályoknak megfelelő üzemeltetési feltételek meglétének vizsgálatát kérte az üzemeltető Alföldvíz Zrt.-től, illetve Nemzeti Vízművek Zrt.-től. A műszaki felmérés után – amennyiben a teljesítés tényleg mindenre kiterjedően megvalósult –, kerülhet sor a hatóságok megkeresésére a használatba vétel engedélyezésének lefolytatására. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában