Lecserélik a lámpákat Bordányban

2022.11.01. 08:20

Milliókat spórolnak meg az új világítással

Az eddigi négyszázezer forintos villanyszámla helyett egy több, mint egymillió-nyolcszázezer forintos számla érkezett.

Munkatársunktól

Új LED-es lámpákkal spórol milliókat a bordányi önkormányzat. Fotó: Gémes Sándor

A képviselő-testület még a szeptemberi ülésen döntött a közvilágítás korszerűsítéséről, a korábbi nátriumos és kompakt fénycsöves lámpatestek LED-es lámpákra való cseréjéről. Az eddigi négyszázezer forintos villanyszámla helyett egy több, mint egymillió-nyolcszázezer forintos számla érkezett, de a szerződés év végi lejártát követően valószínűleg még ennél is többet kell majd fizetnie a közvilágításért a településnek. 

Korábban az is felmerült, hogy a közvilágítás költségének csökkentése érdekében éjfél és hajnali négy óra között teljesen kikapcsolják az utcai lámpákat. Időközben újabb lehetőség is felmerült. A szolgáltató kisebb ráfordítással lehetővé teszi, hogy úgynevezett trafó-körzetekben kapcsolják le a közvilágítást. Ez azt jelenti, hogy például a forgalmasabb utakon, településrészeken marad a világítás, a kevésbé frekventált helyeken viszont sötét lenne a megadott időszakban. 

A LED-es lámpák alkalmasak arra, hogy bizonyos időszakban 30-40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztva halványabban világítsanak, tehát elkerülhető lenne a teljes sötétség. A megtakarítás pedig éves szinten tízmilliós nagyságrendű. A beruházás a településnek éveken belül megtérül, a havi rezsiszámlák csökkentése pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy egyensúlyban maradjon a falu költségvetése. Az önkormányzat önerőből valósította meg a Kossuth utca elején és végén, valamint a Béke dűlői úton és a Juhász Gyula utcában a közvilágítás bővítését. Itt már LED-es lámpatestek világítanak éjszakánként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában