Szegedi hírek

2022.12.15. 13:20

Emelkednek a folyószámlahitel-keretek

Több szegedi városi tulajdonú cég működéséhez is szükség van folyószámlahitelre, van olyan, amelyiknek többre is mint korábban. Ehhez a hitelt nyújtó pénzintézet további biztosítékokat kér. A hitelkeretek jóváhagyásáról a pénteki közgyűlésnek kell döntenie.

Suki Zoltán

Jelzálog kerül az SZKT Dózsa utcai ingatlanára. Fotó: Török János

Egy sor szegedi, városi tulajdonú cégekkel kapcsolatos döntést kell majd meghoznia a szegedi közgyűlésnek pénteken. Az egyik ilyen a folyószámlahitel-keretek jóváhagyása. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester előterjesztéséből kiderül, hogy a Szegedi Közlekedési Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szegedi Távfűtő Kft., a Szegedi Sport és Fürdők Kft., a RITEK Zrt., valamint a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Raiffeisen Bank Zrt.-nél lévő folyószámla hitelkerete 2022. december 30-án lejár. Erre pedig a cégeknek a biztos működéshez mindenképp szükségük van, vagyis meg kell hosszabbítani a keretet. A társaságok ehhez kérik a közgyűlés jóváhagyását.

A cégek közül a Szegedi Közlekedési Kft., a Szegedi Sport és Fürdők Kft., a RITEK Zrt. és a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a 2022-es hitelkeretét kívánja továbbra is fenntartani. A Szegedi Környezetgazdálkodásí Nonprofit Kft. és a Szegedi Távfűtő Kft. hitelkeretét azonban 50-50 millió forinttal emeli a Bank.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a hitelszerződésből származó tartozások teljesítéséért mint ahogy az előző évben is, a város készfizető kezességvállalását kéri a bank. A Szegedi Közlekedési Kft. hitele esetén ráadásul további biztosítékként a pénzintézet jelzálogjog bejegyzését kéri a társaság Dózsa utca 8. alatti ingatlanára. A vállalkozások a hitelhez január 2-től férhetnek hozzá egészen december 29-ig.

A hitelkeret egyébként nem aprópénz. A Szegedi Közlekedési Kft. például 800 millió, a környezetgazdálkodási cég 180 millió, a Szetáv 650 millió, a Sport és fürdők pedig 120 millió forintot használhat fel, ha úgy alakul. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában