Helyi gazdaság

2022.12.05. 12:30

Inszeminátor képzést indít ismét a mezőgazdasági kar

Hiányszakmának mondható inszeminátor képzést indít hamarosan a vásárhelyi mezőgazdasági kar. A mesterséges termékenyítést irányító állattenyésztési szakma sokat változott az évtizedek alatt.

Tábori Szilvia

A képzés során az állatjóléttel is foglalkoznak, ami jelzi az állattenyésztést meghatározó szemléletváltást, a kíméletesség mostanra alapfeltétel. Illusztráció: Havran Zoltán/MW

Annak ellenére, hogy a takarmányozás nehézségei mellett további kihívásokkal is küzdenek a szarvasmarha tenyésztők, képzett inszeminátorokra mégis folyamatos az igény. A mesterséges termékenyítést irányító állattenyésztési szakma sokat változott az évtizedek alatt. Az állatvédelem például már ugyanúgy a tananyag része, mint az élettani és anatómiai tudnivalók. Ideálisan pedig az inszeminátor nem csak a tehenek termékenyítésével foglalkozik, ellátja az állatok szaporodásbiológiai gondozását is. Ez azt jelenti, hogy időben észleli az esetleges rendellenességeket, és időben kezeli azokat.

Az SZTE Mezőgazdasági Kar önköltséges inszeminátor tanfolyamot indít. A december 11-ig beadható jelentkezés feltétele az alapfokú iskolai végzettség és három év állattartási gyakorlat. Pinnyey Szilárd állatorvos lapunknak elmondta, a szakmai alap a korábbiakkal megegyező, de jóval többet tudnak az állatok működéséről, ami sokkal precízebbé teszi ezt a munkát. Meglehetősen összetett tananyagot kapnak a hallgatók, a képzés elméleti részében egyebek mellett megtanulják az anatómiai, élettani, szaporodásbiológiai tudnivalókat, a jogszabályi, illetve állatvédelmi ismereteket. Bár a gyakorlati oktatásban főként a manuális tevékenység precíz elsajátítása a hangsúlyos, az állatjólét ma már kikerülhetetlen. Ez utóbbi jelzi az állattenyésztést meghatározó szemléletváltást, a kíméletesség mostanra alapfeltétel.

– Morális kötelességünk, hogy tisztességesen bánjunk azokkal a haszonállatokkal, amelyek kiszolgáltatottak nekünk. Alapvető elvárás, hogy felelősséggel, határozottan, de kíméletesen tegyük a dolgunkat – hangsúlyozta az állatorvos. Hozzátette, könnyen belátható, hogy a fizikai bántalmazásoktól rettegő jószágtól nem várhatunk megfelelő reakciókat. Félelme a váratlan megpróbáltatásoktól ráadásul befolyásolja a termelékenységet, súlygyarapodását és a tejhozamot is. Gazdaságilag mérhető tehát, hogy a szakemberek miként végzik a dolgukat.

Pinnyey Szilárd úgy látja, főként az állattartás iránt elkötelezettek jelentkeznek az inszeminátor képzésre. A hallgatók egy része saját gazdaságában szeretné ellátni ezt a feladatot, míg másokat valamelyik térségi nagyüzem iskolázza be. De sokan vannak, akik háztájiban szolgáltatásként szeretnének foglalkozni a szarvasmarha megtermékenyítéssel. Jellemző a szakmán belüli kiöregedés, fontos az új szakemberek képzése. A 300 órás tanfolyam helyszíne Hódmezővásárhely, a gyakorlati képzőhelyet az iskola biztosítja. Bővebb információért Gubicsné Zsarkó Ágnes, tanulmányi előadó elérhető a 62/532 990-es telefonszám 144-es mellékén. Továbbá a [email protected] elektronikus levelezési címen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában