Szegedi hírek

2022.12.06. 11:07

Korszerű gumihulladék-feldolgozó üzemet alakít ki a szegedi Multigrade Kft.

Korszerű gumihulladék-feldolgozó üzemet alakít ki európai uniós támogatással, mintegy 449 millió forintos beruházással a szegedi

delmagyar.hu

A közlemény szerint a jövő őszre befejeződő fejlesztéshez 314,3 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a környezetvédelmi cég.

A Szegeden 1995-ben alakult Multigrade Kft. kezdetben olaj, olajszármazékok forgalmazásával, és ezen anyagok hulladékainak visszagyűjtésével foglalkozott. A forgalmazói tevékenység megszűnését követően tevékenységei között meghatározóvá vált a veszélyes és nem veszélyes hulladékok szállítása, a hulladékkezelés, kármentesítés és vízkezelés. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már a vállalkozás a magyarországi hulladékkezelési piac egyik jelentős szereplője.

A vállalat versenyképességének javítása, piaci pozíciójának erősítése érdekében korszerű gumihulladék-feldolgozó üzemet alakít ki Dorozsmai úti telephelyén. A beruházás lehetővé teszi, hogy a társaság által begyűjtött gumihulladékot helyben dolgozzák fel. A Dél-Alföldön ilyen hasznosítóüzem még nem épült, a Szegedtől 160 kilométerre lévő Újszilváson, illetve a 190 kilométerre fekvő Beremenden működik hasonló, azonban átvételi kapacitásuk véges.

A fejlesztés során egy több mint 2500 négyzetméteres csarnokot építenek, valamint üzembe állítanak egy gumihulladék-feldolgozó gépsort, amelynek éves kapacitása meghaladja az 5 ezer tonnát. Az üzemcsarnok kültéri és beltéri fényforrásainak villamosenergia-igényét a tetőre telepítendő napelemes rendszer fedezi majd.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magántulajdonban álló, hetven alkalmazottat foglalkoztató Multigrade Kft. értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly - a 2020. évinek több mint duplájára - 3,587 milliárd forintra növelte. A vállalkozás 2020-ban 149 millió, tavaly 549 millió forint adózás utáni eredményt ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában