Ritkult állományú őshonos fajtákat telepítettek

2022.12.03. 14:00

Újra asztalra kerülhet a kecsege

Őshonos kecsegét, keszeget és compót is telepített megyei vizekbe a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége novemberben.

Tábori Szilvia

Nem védett, de ritkuló állománya miatt több mint tíz éve már nem fogható kecsegét telepített a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége két megyei helyszínen. A különleges tokhalból a halőrök összesen 305 kilót engedtek el Szegednél és Mindszentnél november közepén. A szövetség ezzel együtt összesen 605 kiló egy- és kétnyaras, illetve 5000 előnevelt kecsegét telepített 2022-ben. A halfaj állománya több okból is ritkult. Az áramlásokat, agyagosabb vizeket kedvelő kecsege szaporodásához egyre kedvezőtlenebb állapotba kerültek a folyóvizek. A korábbi nagyipari halászat szintén intenzíven ritkította az állományt. Míg az enyhe időjárás miatt itt telelő kárókatona is főként a hengeresebb testű kecsegét találja meg. 

Őshonos fajtákat telepített novemberben megyei vizekbe a HECSMSZ. Fotó: HECSMSZ

Mint azt lapunknak Oláh Szabolcs megyei elnök elmondta: a megyei horgász szövetség 2016-tól folyamatosan telepített különböző korosztályú kecsegét. Tavaly óta viszont jelölt egyedeket engednek ki a Tisza és a Duna hazai szakaszán. Az őshonos tokhal ugyanis akkor lesz újra horgászható, ha bizonyított, hogy a kihelyezett állomány itt maradt és gyarapodott. Ez részben a jelölt példányok visszafogásával követhető. Amennyiben egy horgász ilyen kecsegét fog, a haljel levétele nélkül jegyezze fel sorszámát, testhosszát, súlyát, a vízterület nevét és víztérkódját, megjelölve a fogás pontos helyét. És természetesen az adatok rögzítése után azonnal, kíméletesen helyezze vissza a vízbe. Az adatokat és legalább egy fényképet e-mailben várják a [email protected] címen vagy levélben a Magyar Országos Horgász Szövetség postacímére: 1511 Budapest, Pf. 7. A beküldő horgászok között ösztönzésül évente értékes nyereményeket, köztük dunai és tiszai éves – összevont, illetve adott szakaszra szóló – területi jegyeket sorsolnak ki.  

Oláh Szabolcs hangsúlyozta: ha a program eredményes, 2025-től az éves dunai vagy tiszai területi jegyet váltó horgászok évente két darab hatvan centiméter feletti kecsegét megtarthatnak. A szakember szerint valódi kuriózumnak mondható, ha ismét asztalra kerülhet a kecsege. A szintén különlegességnek számító keszegből is telepítettek azokba a zárt vizekbe, amelyekben nehezebben újul meg, mint amekkora terhelést kap. Összesen 35 mázsát kapott az Atkai, Maty-éri víztározó és a Gyálai Holt-Tisza. A fogyatkozó állományú őshonos compóból ugyancsak kihelyeztek 350 kilogrammot ezekre a helyekre, illetve Mártélyra is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában