Szegedi hírek

2023.01.28. 17:31

Jók a foglalkoztatottsági adatok

Decemberben 3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta hazánkban – tájékoztatott a KSH. Területi szintű adatok egyelőre szeptember végéig állnak rendelkezésre, akkor Csongrád-Csanádban jóval az országos szint alatt, 2,1 százalék volt ez a mutató.

Munkatársunktól

Tavaly ősszel Csongrád-Csanádban az álláskeresők 26 százaléka volt szakmunkás, vagy szakiskolai bizonyítvánnyal rendelkező.

Fotó: Török János

A 2022-es év egészében a munkanélküliek átlagos száma 176 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Fókuszban a megyék című kiadványukban szeptember végéig találunk területi szintű adatokat, amelyben leírták, hogy akkor 238 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban, 4,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az álláskeresők legnagyobb hányada, 43 százalékuk legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el, emellett negyedüknek szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, szintén 25 százalékuknak érettségi, illetve technikum volt a legmagasabb végzettsége, 7,2 százalékuk pedig diplomával rendelkezett.

Dobogós hely

Amennyiben a fővárost és a tizenkilenc megyét vizsgáló KSH-s rangsort nézzük, Győr-Moson-Sopron vármegyében volt arányaiban a legkevesebb álláskereső, az országos 3,8 százalékos mutatóval szemben mindössze 1 százalék. A képzeletbeli dobogó második helyén Budapest található, 1,5 százalékos mutatójával, majd Csongrád-Csanád következik 2,1 százalékkal.

Régiónkat nézve, Bács-Kiskun a 9. helyen áll 3,5 százalékos munkanélküliségi rátával, míg Békésben a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 4,5 százalék volt ősszel, ezzel a rangsor 14. helyén szerepeltek.

Kevesebb álláshely

Vármegyénkben 2022. szeptember végén összesen 5325 álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál kevésbé, 3,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, akkor 5496-an kerestek munkát a KSH adatai szerint.

Az 5325 álláskereső közül 2787 fő nő, és 524 személy még 25 éven aluli volt. Pályakezdő álláskeresőt tavaly szeptember végén 312 főt tartottak nyilván, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 5,9 százalékot tett ki.

Szeptember végén 1745 bejelentett, betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 2 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tíz üres álláshelyre 31 álláskereső jutott Csongrád-Csanádban, ugyanannyi, mint 2021 szeptemberében.

Élen jár Szeged

Ezer lakosra az országban Csongrád-Csanádban jutott az egyik legkevesebb, összesen 14 nyilvántartott álláskereső, ezen belül arányuk a Szegedi járásban volt a legkedvezőbb, ott 11, míg a Csongrádi járásban a legkedvezőtlenebb, 20 álláskereső jutott ezer lakosra vetítve.

Az álláskeresők fele legfeljebb 3 hónapja, 24 százalékuk tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma az országban itt csökkent a legnagyobb mértékben az egy évvel korábbihoz képest, 19 százalékkal.

Míg országosan az álláskeresők 43 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett tavaly szeptember végén, addig arányuk vármegyénkben 27 százalék volt. Legnagyobb hányaduk – 36 százalék – érettségivel vagy technikusi végzettséggel keresett munkát, 26 százalék volt köztük a szakmunkás, 12 százalékuk pedig diplomás volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában