Új üzem

2023.01.25. 16:40

Rabok gyártják a környezetbarát burkolatot - videó

Egy új üzemet mutattak be szerdán, ahol a Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottai gyártanak környezetbarát, úgynevezett WPC burkolatot. A Büntetés-végrehajtás Országos parancsnoksága szerint ezzel egy újabb versenyképes terméket gyárthatnak a Csillag börtönben. Ráadásul a rabok munkáltatásával támogatják a fogvatartotti reintegrációt, vagyis a társadalomba való visszailleszkedést is.

Suki Zoltán

A fogvatartottak közül mindenki, aki munkára alkalmas és biztonsági előírása azt lehetővé teszi, dolgozik vagy tanul. Fotó: Karnok Csaba

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 400 millió forintos támogatásával alakítottak ki egy új gyártósort a Nagyfa-Alföld Kft. szegedi, Cserzy Mihály utcai székhelyén, ahol a Csillag börtönben raboskodók dolgoznak. A fejlesztés után a Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottai sok más mellett mostantól úgynevezett WPC burkolatot is gyártanak.

A Nagyfa-Alföld Kft. a Bv. Holding vállalatcsoport tagja. A mostani szegedi fejlesztéssel egy újabb lépést tettek abba az irányba, hogy a börtönökben raboskodók egy újabb versenyképes terméket gyártsanak a magyar piacon.

A gyártósor létrehozásával ráadásul óvjuk a környezetet is, hiszen a WPC burkolat alapanyaga a polipropilén és kemény fa, ezek pedig száz százalékban újrahasznosítható anyagok, és a termék gyártásakor sem keletkezik semmilyen környezetszennyező anyag.

A termékkel kapcsolatban azt is közölték, hogy egy olyan burkolat gyártásába kezdtek, amire jelentős a piaci igény. Ezek a burkolatok rendkívül tartósak, élettartamuk 15-20 év között van. Az anyag vízálló, nem korhad, nem reped és penészedik, nem költöznek bele a rovarok.

De, ahogy Farsang Tamás, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese fogalmazott, fontos szempont az is, hogy a rabok munkáltatásával támogatják a fogvatartottak reintegrációját, vagyis a társadalomba való beilleszkedését is. Jelenleg a magyar börtönökben nincs olyan fogvatartott, aki csak a körletben lenne, mintegy 19 ezer fogvatartott közül mindenki, aki munkára alkalmas és biztonsági előírása azt lehetővé teszi, dolgozik vagy tanul.

A Nagyfa–Alföld Kft. naponta átlagosan 300 elítélt munkáját szervezi és irányítja szegedi és nagyfai telephelyén, különböző munkaterületeken, az egyszerű kézi mezőgazdasági munkáktól kezdve az aprólékos figyelmet igénylő műszaki szerelésig.

A nagyfai telephelyen gazdaságban és húsfeldolgozó üzemben dolgoznak az elítéltek. Szegeden, a Cserzy Mihály utcai gyártelepen pedig klasszikus bérmunkáltatás van, úgy működik, mint egy ipari park. A gyár vezetése folyamatosan keresi a lehetőségeket külső vállalkozókkal való együttműködésre, ezen belül klasszikus bérmunkáltatásra vagy akár közös termék előállítására, termékek feldolgozására.

De a fogvatartottak foglalkoztatásán túl a társaság támogatja a rabok kortárs művészeti alkotásainak elkészítését is. Ennek kapcsán együttműködnek a Szegedi Nemzeti Színházzal, valamint a Móra Ferenc Múzeummal. A fogvatartotti reintegrációs programban pedig Szeged, Algyő és Hódmezővásárhely önkormányzataival működnek együtt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában