Fejlesztés

2023.02.16. 07:00

Háromszáz millióból épül út Szegvárig

Még akár idén megépülhet a Szegvárt és a derekegyházi új körforgalmat összekötő út, ami 6 kilométerrel rövidíti le Szegvárig a távolságot. Az új utat nemcsak a gazdák, de a munkába járók is nagyon várják.

Kovács Erika

Az új körforgalom már elkészült a derekegyházi kereszteződésben, innen vezet majd a mezőgazdasági út a szegvári benzinkútig. Fotó: Kovács Erika

Elkészült a 45-ös főút derekegyházi csomópontjában a körforgalom, aminek az egyik lejárata egy egyelőre még nem létező út felé visz. A remények szerint még akár idén megépülhet a 3,4 kilométeres mezőgazdasági célú út Szegvárig, a benzinkútig.

– Ez egy 3,4 kilométeres külterületi, szilárd burkolatú út lesz, 4 méter széles, 1-1 méter nemespadkával – mondta Szabó Tibor György, Szegvár polgármestere.

A település az Agrárminisztérium pályázatán 260 millió forint vissza nem térítendő forrást nyert. A támogatás 50 százalékos előlegét már megigényelte az önkormányzat, ami a hónap elején a település számláján meg is jelent. 

Fotó: Kovács Erika

– A beruházás teljes összege 295 millió forint. A 260 millió forint támogatás mellé 35 millió forint önerőt kell biztosítanunk az építőanyagárak emelkedése miatt. A tavaly decemberi képviselő-testületi ülésünkön megszületett a döntés, ezt az összeget saját forrásból elkülönítettük a beruházási számlánkon. Hogy mikor kezdődhet a munka, azt nem tudom megmondani. Egyelőre az engedélyes tervekre várunk, utána kezdődhet a kiviteles engedélyes tervek készítése, majd jöhet a közbeszerzés. Ha sikerül a 295 milliós keretösszegbe beleférnünk, akkor az út még az idén megépülhet – emelte ki a polgármester.

Az új út sokak életét könnyíti majd meg, mintegy 6 kilométerrel rövidíti le a körforgalom és Szegvár közötti távolságot. Mezőgazdasági út lesz, megerősített alappal készül, hogy elbírja a munkagépeket, de nem csak az agrárium használhatja. Az út turisztikai célokat is szolgál, sokan pedig a munkába járáshoz veszik majd igénybe a rövidebb szakaszt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában