Makó térségében sokfelé csatornáznak

2023.02.08. 08:40

Megelőznék az újabb belvizeket

Megakadt az esővíz-elvezető csatornák építése Ferencszálláson a beköszöntött fagy miatt, de ez csak átmeneti nehézség, a faluban bíznak abban, hogy a beruházás szeptemberre befejeződik. A Makó környéki falvak közül sokban zajlanak most hasonló munkák.

Szabó Imre

Sokfelé dolgoznak, épülnek a csatornák. Fotó: Szabó Imre

Ferencszálláson máig nem felejtették el 2010-2011 fordulóját, amikor is komoly belvíz fenyegette a falut. A település körüli több száz hektárnyi termőföldön nagy mennyiségű hó halmozódott fel, és amikor egy kicsit enyhült az idő és megkezdődött az olvadás, a víz a község területére zúdult. Előbb a harmadik fokozatú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni, majd nem sokkal később a másodikat is. Ez utóbbi azt jelentette, hogy szivattyúzni is kellett. Az önkormányzat akkoriban vásárolt két nagy teljesítményű szivattyút. Mentesíteni kellett a felgyülemlett víztől jó néhány kertet, melléképületek dőltek össze, házak repedeztek, rongálódtak meg. Azóta hasonló problémára nem volt példa. 

A polgármester, Jani János természetesen azt szeretné, hogy a továbbiakban már ne is legyen, ám emlékeztet rá: az időjárás kiszámíthatatlanná, szélsőségessé vált az utóbbi időben, nem ritka, hogy a hosszabb, szárazabb időszakot hirtelen nagy mennyiségű csapadék követi. Ezért, levonva a szükséges következtetést, a képviselő-testület úgy döntött, külön figyelmet fordít a belvíz megelőzésére. – A 2010-es tél legfontosabb tanulsága az volt, hogy a régi, földmedrű csatornák nem képesek a nagy mennyiségű víz elvezetésére. Ezek idővel gyomossá váltak, az átereszek pedig beomlottak – mondta. Emiatt 1700 méternyi csatornát már korábban felújítottak a faluban, most pedig folytatódik a munka.

Mint korábban megírtuk, a P+P Gép Kft. kapott megbízást Ferencszálláson a csapadékvíz-elvezető hálózattal kapcsolatos munkák elvégzésére. Ahol nincs árok, ott kialakítják, ahol van, ott új mederburkolatot kap. A beruházás öt utcát érint. A kivitelező január 16-án kötötte meg a szerződést, és másnap már kezdtek is: kutatóárkokat ástak, elvégezték a szükséges felméréseket és megritkították a növényzetet, ahol ez a munkagépek miatt szükséges volt. Most a temetőhöz vezető útnál tart az építkezés, ahol korábban egyáltalán nem volt csatorna. A tevékenység ugyan egy időre most megakadt, mert a föld 10 centi mélyen megfagyott és így a betonelemeket nem lehet megfelelően szintezni, a falu első embere azonban bízik abban, hogy ettől függetlenül őszre mindenütt végeznek. 

A belvíztől másutt is félnek

A makói járás több településén zajlanak hasonló munkák a mostani időszakban. Ezeket természetesen pályázati támogatásból, úgynevezett TOP-os keretből finanszírozzák. A megye legkisebb faluja például a Területi Operatív Program keretében összesen 100 millió forint támogatást kapott. Kiszombor 400 milliót kapott hasonló célra – itt 6220 méter csatorna készül el még idén. Igen látványos a Magyarcsanádon folyó munka: itt kétszer 200 millióból gazdálkodhatnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában