Szegedi hírek

2023.02.06. 08:40

Mélypontról indította az évet az ingatlanpiac

Az eladó ingatlanok iránti kereslet országosan 50 százalékkal csökkent éves összevetésben, és ez az arány igaz Csongrád-Csanád vármegyére is. A vevőknek viszont jó hír, hogy jóval nagyobb lett a választék a lakáspiacon januárban az egy évvel korábbihoz képest.

V. A.

Az eladó ingatlanok iránti kereslet Csongrád-Csanád vármegyében 50 százalékkal csökkent éves összevetésben. Illusztráció: Vémi Zoltán/MW

A hazai lakáspiacra jellemző, hogy a decemberi uborkaszezon után januárban új lendületet vesz ez a szegmens, ám ez idén elmaradt – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A választékra viszont nem lehet panasz, hiszen jóval nagyobb az egy évvel korábbihoz képest, a kereslet azonban erősen megcsappant. Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint részben a bizonytalanabb gazdasági környezet okozza a pangást. 

– A bázishatást is meg kell említeni, tavaly januárban ugyanis sok befektetési célú vásárló jelent meg a piacon, mivel az inflációs félelmek miatt a lakáspiacon kerestek helyet a megtakarításuknak – tette hozzá. Ezenfelül a kedvezményes feltételekkel bíró, támogatott zöldhitel is pörgette tavaly a piacot, ám ez a konstrukció már nem érhető el. 

Jelentős csökkenés 
Az országon belül az eladó ingatlanok iránti érdeklődések száma eltérően alakult. A legkisebb, 28–36 százalékos éves visszaesést Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém vármegye könyvelhette el. Ezzel szemben Budapesten, valamint Baranya, Pest, Vas, Zala és Csongrád-Csanád vármegyében legalább 50 százalékos keresletcsökkenés történt éves szinten. Lapzártánkkor az Ingatlanbazár adatai szerint Szegeden 1383 lakást hirdettek, ezzel szemben Hódmezővásárhelyen mindössze csak 72 darabot. 

Tízéves negatív rekord 

A Duna House Cégcsoport becslése alapján 2023 januárjában országosan 5853 lakóingatlan cserélt tulajdonost, ami az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció az év első hónapjában. A januári adat decemberhez képest 10, 2022 januárjához képest pedig 46 százalékos visszaesést jelent. 

Lapunkhoz eljuttatott közleményükben kitértek arra is, hogy a lassuló, mélyponton lévő piachoz elsősorban az eladóknak kell jobban alkalmazkodniuk az eladási árak újragondolásával – magyarán csökkentésével –, míg a vevők jobb alkupozícióba kerülhetnek. 

Vonzó a falusi csok 

A lakáspiaci lassulás közepette a falusi csokos ingatlanok jól szerepelnek, ami a kedvezmény részét képező és jelenleg elérhető legnagyobb összegű lakásfelújítási támogatásnak is köszönhető – közölte az ingatlan.com. Elemzésük szerint idén januárban Csongrád-Csanád vármegyében a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a nem falusi csokos településeken 560 ezer forint volt, szemben a falusi csokosokra jellemző 193 ezer forinttal. 

Vármegyénkben tavaly a kereslet 8,5 százaléka koncentrálódott a falusi csokos településeken eladó ingatlanokra, szemben az egy évvel korábbi 8,1 százalékos aránnyal. Januárban a legnagyobb kínálattal rendelkező falusi csokos települések közül Üllésen, Ásotthalmon, Földeákon és Csanyteleken az átlagos négyzetméterár 110–245 ezer forint volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában