Szegedi egyetemi hírek

2023.02.08. 12:30

Stabil az SZTE költségvetési helyzete

Sikeres évet zárt a Szegedi Tudományegyetem tavaly, csaknem maradéktalanul sikerült az intézménynek teljesítenie a modellváltáskor előírt vállalásait. Az így megszerzett forrás egy részét a dolgozók motiválására fordították, másik részéből kollégiumfejlesztést terveznek.

delmagyar.hu

Fotó: Sándor Judit

Hozzájutott a teljesítményhez kapcsolódó források 96 százalékához a Szegedi Tudományegyetem, miután tavaly szinte egyedülálló módon teljesítette a minisztériummal kötött, öt évre szóló szerződésben előírt szakmai vállalásait – tájékoztatott közleményében az SZTE. 

– Lényeges volt a 2022-es év, objektívvé és összemérhetővé vált az átalakult felsőoktatási intézmények teljesítménye, és valós verseny alakult ki abban, hogy a legkiválóbbakat vonzzák magukhoz az intézmények, és a legmagasabb szintű tudást biztosítsák számukra. Az öt évre szóló, indikátorokon alapuló szerződésünk szerint forrásaink 30 százalékát már 2022-re is normatív módon, teljesítményhez kötötten kaptuk. A számszerűsített indikátorrendszer alapján tavaly csaknem 96 százalékot értünk el, ez magyarországi viszonylatban kiemelkedő teljesítmény – mondta el Fendler Judit kancellár. A siker okaként azt határozta meg, hogy az egyetem az oktatás, a kutatás és a gyógyítás területén is a kiválóságra törekszik.

A jelenleg is zajló, legjelentősebb fejlesztési programok között említette az Infektológiai Klinika és Oktatóközpont, a Bartók Béla Művészeti Kar és a Fogorvostudományi Képzési Tömb fejlesztését. 

A kancellár azt is elmondta, tavaly csökkent a hallgatói lemorzsolódás aránya az orvos- és egészségtudományi, az informatikai és a természettudományi alapképzési területeken. 

– Mindez a tanulmányi sikerességet támogató intézkedéseknek köszönhető, így például annak, hogy módosítottuk a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatot. Évek óta folyamatosan növekszik az SZTE-re jelentkező száma. 2022-ben 14.518, első helyen pedig 7.218 diák választotta az ország legjobb egyetemét – emelte ki a kancellár.

A Magyar Tudományos Művek Tárában nőtt az intézmény tudományos publikációinak száma, emelkedett a kutatás-fejlesztési és innovációs, valamint a művészeti és kulturális pályázatokból származó bevétel, továbbá a vállalati megbízásokhoz, szolgáltatás-értékesítéshez és a saját tulajdonú gazdasági társaságok tevékenységéhez kapcsolódó bevétel.

– Az elért eredményeknek köszönhetően megszerzett forrás egy részét a dolgozók motiválására fordítottuk, az összegek teljesítményhez kötötten tükrözték az egyetemi célokhoz való hozzájárulás mértékét. Az összeg egy másik részét a hallgatói jóllétre, ösztöndíjra és kollégiumfejlesztésre kívánjuk fordítani. A minőségi kollégiumi helyek fejlesztése kiemelt célunk – mondta a kancellár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában