Szegedi hírek

2023.02.02. 13:38

Tíz új környezetbarát busz érkezett Szegedre - Fotók

Korszerű, környezetbarát buszokat állít forgalomba Szegeden a Volánbusz. Összesen tíz új jármű került a városba. A buszok csaknem egymilliárd forintba kerültek, és most újra tíz év alatt van a városi buszok átlagéletkora.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

Tíz vadonatúj autóbusz sorakozott fel csütörtökön Szegeden a városháza előtt, ahol a város és a Volánbusz képviselői átadták az új járműveket a közlekedőknek. Nagy Sándor alpolgármester elmondta, hogy Szeged, mint zöld város kiemelten fontosnak tartja a közösségi közlekedés fejlesztését. Szerinte egy százhatvanezres város napi működése elképzelhetetlen a közösségi közlekedés nélkül. Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány megrogyasztotta a tömegközlekedést, de az utasok kezdenek visszatérni, és ismét egyre többen járnak Szegeden trolikkal, villamosokkal, vagy éppen buszokkal.

Németh Tamás, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese pedig arról beszélt, hogy a fenntartható közúti közlekedés a közösségi közlekedéssel biztosítható, különösen most, a szélsőséges energiapiaci változások korában. Hozzátette, hogy az emelkedő energia- és üzemanyagárak, illetve a karbonsemlegesség 2050-es elérésére vonatkozó európai uniós elvárás miatt a cég minél több alternatív – elsősorban elektromos és CNG – meghajtású járművet állít forgalomba.

Mihálffy Béla kormánypárti országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, hogy örül a szegedi tömegközlekedés mostani fejlesztésének, ami ismét azt bizonyítja, hogy a kormány odafigyel a szegediekre, és a szegediek számíthatnak a kormány támogatására. Hozzátette, hogy az pedig különösen lényeges, hogy környezetbarát fejlesztés történt, hiszen fontos, hogy fenntartható és környezetbarát legyen a szegedi közösségi közlekedés.

A Volánbusz 80 autóbusszal, 36 vonalon biztosítja Szegeden a helyi autóbusz-közlekedési szolgáltatást, évente 534 ezer járaton mintegy 35,5 millió utast szállít.  Két autóbusz már mostantól szállítja az utasokat, a többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése után, fokozatosan kapcsolódik be a helyi közlekedésbe. A fejlesztésnek köszönhetően a szegedi buszok átlagéletkora 10,1 évről 8,9 évre csökken.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában