Helyi gazdaság

2023.05.29. 09:00

Makó tovább küzd a nagy esőkkel

Az önkormányzat a korábbi tapasztalatok alapján felkészült a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőre az év elején. Ennek ellenére amikor a napokban nagy mennyiségű csapadék hullott, az árkok azonnal megteltek, a víz nagyon lassan folyt le. Mi történt és mi a megoldás? – kérdeztük a két leginkább érintett körzet képviselőjét.

Szabó Imre

Hadik György (Fidesz-KDNP) és Gáspár Sándor (MszP) együtt tartottak sajtótájékoztatót a csatornák problémáiról. Fotó: Szabó Imre

– Ez egy évről évre visszatérő probléma. Számítottunk és készültünk rá – mondta Hadik György, aki a mélyen fekvő Honvéd városrész egyik önkormányzati képviselője. A felkészülés azt jelentette, hogy a csapadék kivezetésére szolgáló Honvéd-főcsatornát idén tavasszal teljes hosszában kitisztították, a belőle kitermelt üledéket, szemetet is elszállították. Ennek ellenére a nagy mennyiségű esővíz mégsem tudott lefolyni. A városháza a héten szakemberek bevonásával próbált választ találni arra a kérdésre, hogy ez miért történhetett meg és kiderült: bár a főcsatorna hibátlanul működött, a szivattyúk is dolgoztak, a kisebb árkokból a víz nem mindenhonnan jutott el odáig. 

Ennek pedig az az oka, hogy az átereszek bedugultak. – Különösen jellemző volt ez a Kápolna, a Perczel, a Vasvári és Wesselényi utcákban. A víz úgy felhalmozódott, hogy az már a házakat veszélyeztette – jegyezte meg a képviselő. Annak érdekében, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő, magas nyomású vízsugárral fogják átmosni az átereszeket, magukat az árkokat pedig a kritikus pontokon már meglévő betonlapokkal bélelik ki. A megszületett határozat értelmében most áttekintik az anyagi lehetőségeket és mihamarabb megkezdődik a munka.

A másik különösen érintett körzet az, amelyiknek Gáspár Sándor a képviselője. Itt a Nagyér-csatorna okozta a gondot. – Már 2019-ben, amikor a mostaninál háromszor nagyobb eső volt, felhívtam a figyelmet arra, hogy itt valamit tenni kell – mondta. A héten a nagy esőzések alkalmával azt tapasztalta, hogy az utcai árkok színültig teltek meg a Vertán-telepen, az állatok neveit viselő utcákban, a Tompa utcán és a Juhász Gyula téren is – a gyűjtőcsatorna, azaz a Nagyér vize viszont nem mozdult. Gáspár emlékeztetett rá, a város már többször kikotorta ennek medrét. Ezt megismételni fölösleges volna, csak mélyülne az árok. A gondot az okozza, hogy a Nagyér városon kívüli szakasza nincs kitisztítva. 

Ez az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatósághoz (ATIVIZIG) tarTozik. Mint a Délmagyarország is beszámolt róla, februárban bejárást tartottak az igazgatóság szakembereinek bevonásával a Lelei úton, az ATIVIZIG illetékesei azonban azt közölték, hogy nincs pénzük a hozzájuk tartozó csatornaszakasz megtisztítására, csak ha nagyon nagy a baj. A képviselő szerint egy hasonló nagyobb esőzés idején pontosan ez várható, ezért a városháza műszaki osztálya újfent megkeresi az igazgatóságot. – Jó hír azonban, hogy már tervezik az Ószegedi úton azt a záportározót, ahová egy rövidebb úton tovább lehet vezetni a vizet azon keresztül a Marosba. Amíg elkészül, addig felül kell vizsgálnunk az utcai árkokat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában