Helyi gazdaság

2023.06.08. 17:30

790 millióból újult és bővült a kisteleki suli – Fotók

Befejeződött a Kisteleki Általános Iskola felújítása és bővítése, mely a padlástér beépítésével új emelettel, valamint új épületszárnnyal gazdagodott a 790,33 millió forintos beruházásban. A tanintézményben korszerűbb körülmények között oktathatnak a tanárok és tanulhatnak a diákok. A hivatalos átadó csütörtökön volt.

Imre Péter

A csütörtöki átadó egyik fontos pillanata, szalagátvágás az új épületnél. Fotó: Imre Péter

A Szegedi Tankerületi Központ beruházásában újult meg és bővült a Kisteleki Általános Iskola, a munkákról, azok előrehaladásáról folyamatosan beszámoltunk lapunkban. Az utolsó esemény, a projektzárás és a hivatalos átadó, szalagátvágás csütörtökön volt, amin részt vett Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő is.

A gyerekeknek építeni

Iskolát építeni, bővíteni, a gyerekeknek alkotni, adni a legszebb dolog a világon – kezdte köszöntőjét a Klebelsberg Művelődési Központban Nagy Sándor, Kistelek polgármestere, megemlítve, ő is építész, ezért tudja, az épített környezet a gyerekek számára is fontos és meghatározó élmény. – A legkisebb, alsó tagozatos kislányom mondta: megnézhettük a felső szintet, és apa, tudod, milyen szép, nagyon – mesélte. Mindenkinek köszönetet mondott, a tervező szegedi Palánkai Építész Stúdiónak és a pedagógusoknak is, mert „úgy kellett dolgozni, hogy mindig dübörgött valami”.

Ami megvalósult

Pappné Guba Éva intézményvezető részletesen szólt a beruházásról, arról, ami 2021 júniusától máig megvalósult a város szívében. A tanintézmény 790,33 millió forintból új emelettel és épületszárnnyal bővült, és több mint 72 millió forintért bútor- és infokommunikációs eszközöket is vásároltak. A felújítás során ügyeltek a fenntarthatóságra, a költség- és energiatakarékosságra a fűtésnél és a világításnál egyaránt , és arra, hogy az új épületrész akadálymentes legyen. Hét új tantermet alakítottak ki: egy informatikai és három-három fejlesztő-logopédiai, illetve szaktermet, és nőtt a közösségi terek száma is. A fejlesztés 712,1 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg, valamint kormányzati forrásból közel 80 millió forintot fordítottak a beruházásra.

A munkák 523 napot vettek igénybe, 345 köbméter betont, 175 ablakot, 64 ajtót és 12 ezer 560 téglát építettek be a szakemberek, utóbbiból 5 kilométeres sétányt alakíthatnánk ki – sorolta az intézményvezető, hozzátéve: boldog és sikeres embereket akarnak nevelni, emberséget és tudást átadva nekik. Az iskola volt és mostani tanulói színvonalas műsorral kedveskedtek a vendégeknek, utánuk Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője következett.

Nagyon szép, csodálatos épület ez az iskola, a város egyik ékköve. Ez a fejlesztés azt is bizonyítja, mennyire bíznak Kisteleken a jövőben. Példamutató a város fejlődése, a célokért az összefogás – emelte ki, majd két diáknak, Hell Amandának és Paku Renátónak jelképesen átadta az iskola kulcsát.

Szalagátvágás, áldás, ismerkedés

Az iskola főbejáratánál, az új épületszárny előtt Nagy Sándor, Farkas Sándor, a szegedi tankerülettől Bacsur Imre és Pappné Guba Éva átvágta a nemzeti színű szalagot. Ezután Antal Imre plébános megáldotta a sulit, majd a vendégek megismerkedtek az új részekkel, több teremben már foglalkozást, órát is tartottak.


 

Képalák: 

 

Nagy Sándor és Farkas Sándor a diákokkal is beszélgetett a bejárás során. Fotó: Imre Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában