A Magyar Falu programból támogatták a modernizációt

2023.06.03. 14:03

Megújult a baksi kisbolt

Az elmúlt évtizedben számos falusi bolt zárt be, éppen ezért a kormány a 2000 fő lélekszám alatti településeken lévő kisboltot működtető vagy nyitni tervező vállalkozásoknak támogatást nyújt 2021 óta a Magyar Falu program keretében. A támogatás révén újulhatott meg a baksi kisbolt is.

Munkatársunktól

Átadták a megújult baksi üzletet. Fotó: Farkas Sándor Facebook-oldala

– A Magyar Falu program támogatásából megújult falusi kisboltot adtunk át Bakson. Az üzletben a postai szolgáltatás is helyet kapott. Hajrá, Baks! – írta közösségi oldalán Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. A településen átadott fejlesztésre a 42 millió 257 ezer 196 forintot nyert Magonyné Ferenczik Edina Irén.

Ahogy a Magyar Falu program honlapján olvasható, nagy kényelmet és könnyebbséget jelent, ha az alapvető élelmiszereket helyben tudjuk beszerezni és nem kell hosszabb-rövidebb utazásra indulni azért, hogy friss pékáru kerüljön az asztalra. Az elmúlt évtizedben azonban százas nagyságrendben zártak be a falvakban üzletek, és a működő vállalkozások fennmaradása is bizonytalan lett.

– A kormány ezért a Magyar Falu Program negyedik pilléreként 2021-től támogatást nyújt a 2000 fő lélekszám alatti településeken lévő kisboltot működtető vagy nyitni tervező vállalkozásoknak, melyet ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra vehetnek igénybe. A támogatás 2379 települést érint – írták.

Tavaly decemberben a kormány újabb támogatásról döntött a 2000 fő alatti településeken működő kisboltok számára, amelynek során csaknem 8 milliárd forint állami dotációt kaptak a kisboltok, működési költségeik finanszírozására. Erre a kiírásra összesen 2806 kisbolt adott be érvényes pályázatot.

Baks egyébként messze nem tartozik a gazdag önkormányzatok közé, spórolásra kényszerülnek. Ahogy Búza Zsolt polgármester korábban lapunknak elmondta, takarékoskodnak a közvilágítással is, este 10 órától hajnali 4-ig kikapcsoltatják a lámpatesteket. Igyekeznek megfogni minden forintot, kerülik a pluszkiadásokat, nincsenek rendezvényeik, az intézmények egy részét is bezárták, és csak addig tartanak nyitva, amíg az elengedhetetlenül szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában