Ipari övezetre is alkalmas a szennyvíztelep és a Mágocsi út közötti terület

2023.06.08. 20:01

Napelemparkot telepítene Székkutasra egy vállalkozás

Kovács Erika

Székkutas ezen részén alakítanák ki az új ipari övezetet. Fotó: Kovács Erika

Egy mini napelemparkot szeretne Székkutasra telepíteni egy vállalkozás, a helyszínhez kérték az önkormányzat segítségét. Ipari övezetre a legmegfelelőbb a szennyvíztisztító telep és a Mágocsi út közötti terület lenne, amit a képviselő-testület a legutóbbi ülésén belterületté nyilvánított.

Jelentkezett önkormányzatunknál egy vállalkozó, hogy Székkutason szeretne megvalósítani egy energiatermelő beruházást. Amúgy is folyamatban van a rendezési tervünk módosítása. Ennek részeként került a testületi ülésünkön napirendre a vállalkozó kérése is

 – mondta Szél István, Székkutas polgármestere. Arról döntöttek, hogy a belterületbe vonják a szennyvíztisztító telep és a Mágocsi út közötti önkormányzati parcellákat.

Ez a terület ideális vállalkozások működéséhez, egy kisebb ipartelep kialakításához. Itt megoldható a víz, a szennyvíz és az árambekötés, és nincs túlságosan közel a lakott területekhez sem, vagyis egy esetleges ipari tevékenység nem lenne zavaró a környékben élőknek

 – mondta Szél István.

Úgy tudni, a vállalkozó, aki az önkormányzatot megkereste, egy semmilyen zajjal nem járó, mini napelemparkot szeretne telepíteni Székkutasra. Ha az MVM Energetika Zrt. pozitív elbírálásban részesíti a vállalkozás kérelmét, akkor több mint 400 panelből álló napelemet telepítene az említett terület egy részére. Szóba került, hogy esetleg a település központibb részén valósítaná meg a cég a beruházást, de az önkormányzat azt nem tartotta volna jó megoldásnak. Optimálisabb a szennyvíztelep környéke.

A polgármester hangsúlyozta, örülnének, ha a napelempark megvalósulhatna, hiszen az iparűzési adó bevételt jelentene a településnek, amit akár településfenntartásra fordíthatnának, vagy pályázati önerőként megsokszorozhatnák.

Nemcsak ezt az egy vállalkozást tudná befogadni az új ipari övezet, hanem más vállalkozások számára is jutna hely a szennyvíztelep és a Mágocsi út közötti részen – mondta a polgármester.


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában