Szegedi hírek

2023.06.08. 14:36

Összefogással segítik a bűncselekmények áldozatait

Megújította áldozatsegítő együttműködési megállapodását az Igazságügyi Minisztérium és a Szegedi Szakképzési Centrum. Répássy Róbert államtitkár úgy fogalmazott, az állami áldozatsegítés nem csak jogi, de erkölcsi kötelesség.

Koós Kata

Az államtitkár elmondta, az Igazságügyi Minisztérium 2019 óta dolgozik egy országos, áldozatsegítő hálózat kiépítésén. Fotó: Gémes Sándor

Áldozatsegítő együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön az Igazságügyi Minisztérium képviseletében Répássy Róbert parlamenti államtitkár, a Szegedi Szakképzési Centrum részéről pedig Erdélyi Margit főigazgató és Avramucz Mihály kancellár a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban. 

Répássy Róbert úgy fogalmazott, az állami áldozatsegítés nem csak jogi, de erkölcsi kötelesség. Elmondta, 2019 óta az Igazságügyi Minisztérium egy országos hálózat kiépítésén dolgozik, ahol az áldozatsegítés mindenki számára a lehető legközelebbi helyen elérhető. 

Egy állami áldozatsegítő rendszert hoztunk létre a kormányhivatalokkal együttműködésben. Ennek legfőbb helyszíne az Áldozatsegítő Központ

 – közölte. A cél, hogy minden vármegyeszékhelyen elérhető legyen a szolgáltatás, amely Szegeden a Sólyom utca 2. szám alatt működik. Azt is elmondta, hogy ma már nem az áldozatoknak kell felkeresniük a központokat, hanem a rendőrség adatszolgáltatásának köszönhetően az áldozatsegítők ajánlják fel a segítségüket a sértetteknek. 

Róth Márton főispán azt hangsúlyozta, a kormányhivatal álláspontja szerint az áldozatsegítés hatékonysága a helyi szereplők összefogásával biztosítható. Elmondta, hogy az áldozatok a központokban jogi, pszichológiai, sőt akár anyagi segítséget is kaphatnak. A központ Szegeden 2020 decembere óta működik, és idén május 30-ig több mint 7,6 millió forintot fizetett ki az áldozatoknak a kormányhivatal az Igazságügyi Minisztérium által biztosított forrásból. 

A Szegedi Szakképzési Centrum az együttműködés keretében az áldozatsegítéssel kapcsolatos információátadást, a témát érintő képzések szervezését, valamint a helyi, tematikus rendezvényeken való részvételt vállalta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában