Szegedi hírek

2023.07.26. 07:00

Jövő kedden megugrik a sertéscomb ára – Galéria

A Mars téri hentesek szerint úgy 20 százalékkal lesz drágább jövő keddtől, augusztus elsejétől a magyarok egyik kedvenc étele, a rántott hús alapanyaga. A sertéscomb már csak pár napig érhető el árstopos áron, utána mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Arany T. János

A Mars téri Irén csarnokban található Kotroczó-féle húsboltban 20 százalékos áremelkedést jósolnak az árstop eltörlése után a sertéscomb esetében.  Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

2023. június 29-én, a csütörtök esti Magyar Közlönyben hirdette ki a kormány az élelmiszerárstop kivezetésével kapcsolatos döntéseit. A piaci folyamatokba történt beavatkozás másfél évig volt érvényben. A rendelet kimondja, hogy az élelmiszerárstop hatálya július 31-ig szól. A kormány első alkalommal 2022. január 14-én hirdette ki az árstopot, azóta többször meghosszabbította. 
A www.visualcapitalist.com oldal térképre tette a legnagyobb húsfogyasztó nemzetek listáját. Ebből kiderül, Magyarország a világ egyik legnagyobb sertéshúsfogyasztó nem­­zete. Fejenként a földön a hatodik legtöbb disznóhúst esszük, egészen pontosan 48,3 kilót. Csak a horvátok, litvánok, spanyolok, lengyelek és a hongkongiak esznek nálunk több sertéshúst. Viszont náluk nem volt árstopos a sertéscomb az elmúlt másfél évben.

Mi a jövő héten bezárunk, nyaralunk. Utána visszajövök, készítek egy piackutatást, és majd kiderül

 – válaszolta Bognár Zsolt, a Mars téri Irén csarnokban található Kotroczó-féle húsbolt vezetője, amikor az ár­­stop eltörlése miatti áremelésekről kérdeztük. Komolyra fordítva a szót azt mondta, náluk most 1900 a sertéscomb kilója, jövő keddtől biztos, hogy 2000 fölött lesz. Ő olyan 2100–2150 forintos kilónkénti árat saccol, körülbelül húszszázalékos lesz az áremelkedés. 

Nem tudunk mit csinálni, elfogadom, ez van. Majd a piac eldönti az árakat. Számomra a minőség a fontos. Aki eddig itt vásárolt, ezután is itt fog

 – értékelte a kialakult helyzetet a húsbolt egyik, névtelenséget kérő törzsvásárlója. 

Az egyik húsboltban a csirke far-hát is szóba került. Azt mondta az eladó, azért tesznek ki csak keveset belőle, mert nem vi­­szik. A Derekegyházi húsbolt eladója, Héjja János azt mondta, egyelőre kivárnak a kereskedők. Tehát biztosat majd csak jövő kedden fogunk tudni sertéscombügyben. 

Régen vajon minden jobb volt?
Ezer forint alá is beesik a sertéscomb kilója – írtuk 2016. január 5-én megjelent lapunkban. A cikkben arról számoltunk be, hogy tényleg csökkent a sertéshús ára: minden tőkehús kilója 150–250 forinttal kevesebbe kerül, mint december végén. Január 1-jétől ugyanis az áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentette a kormány. 2016-ban. Korabeli gyűjtésünk adatai szerint 2016 januárjában a sertéscomb kilónként 950 (Tesco) és 1280 (Auchan) forintba került. A jövő keddi ár ennek a duplája. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában