A mezőgazdasági termesztés bizonytalanságát csökkentő növényfajta-kísérleteket végeznek

2024.06.11. 08:30

Fejlesztik a székkutasi fajtakísérleti állomást is

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 984,73 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti a fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason.

Kovács Erika

A székkutasi fajtakísérleti állomáson is fejlesztik.

Fotó: Kovács Erika

A hatóság többek között új erőgépek, betakarítógép, kertészeti eszközök és meteorológiai állomások beszerzésére fordítja a támogatás összegét. A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a szakemberek.

A kormány célja az egész életen át tartó tanulásban való részvétel ösztönzése, amit a Vidékfejlesztési Program Bemutató üzemek támogatása című pályázattal is támogatnak. A Nébih fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásain megvalósuló fajtaelismerési rendszer eredménye jelentős befolyással bír a mezőgazdasági ágazat teljesítményére 

– tartalmazza a lapunkhoz eljuttatott közlemény. 

Az állomások korszerűsítésével olyan növényfajta-kísérleteket lehet elvégezni, amelyek jóvoltából csökkenthetők a mezőgazdasági termesztés bizonytalanságából adódó negatív hatások, növelhető a termésbiztonság, és az élelmiszerbiztonság szempontjából kiemelkedő jelentőségű minőség.

Fotó: Kovács Erika

A fajtakísérleti állomások és a fajtakitermesztő állomás fejlesztése révén a résztvevők gyakorlatorientált ismeretanyaggal is gazdagodhatnak az aktuális termelési eljárásokról és gazdaságszervezési minták alkalmazásáról. Olyan innovatív fajtákról kapnak részletes információt, melyek termesztésével nagyobb hozamot érhetnek el, megismerkedhetnek a betegségeknek ellenálló fajtákkal. 

A projekt támogatásával Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason létesítenek bemutatóüzemet. Új erőgépekkel és betakarítógéppel, kertészeti eszközökkel, ökológiai gazdálkodásban használandó munkaeszközökkel, valamint meteorológiai állomásokkal és a vetőmagok feldolgozásában használandó eszközökkel fejlesztik az állomáshálózatot. A projektet 2025 szeptemberében zárják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában