Szegedi hírek

2024.07.10. 18:47

Elkezdődhet a szegedi Gyermekklinika sebészeti blokkjának felújítása

Hamarosan elkezdődhet a szegedi klinika gyereksebészeti blokkjának felújítása a kormány 1,3 milliárd forintos támogatásának köszönhetően. Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár beszámolt lapunknak arról, hogy milyen váratlan akadályok nehezítették az elmúlt években a projekt megvalósulását.

Koós Kata

Kormányzati pluszforrást ítéltek meg a szegedi gyermeksebészet modernizálására Fotó: Gémes Sándor

Már 2016-ban megfogalmazódott a komoly igény mind a Szegedi Tudományegyetem, mind a kormány részéről az SZTE Szent Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának felújítására, amely körülbelül negyedmillió gyermek ellátásáért felel a dél-alföldi régióban – mondta el lapunknak Rovó László, az SZTE rektora. 

 Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár számolt be lapunknak a fejleményekről. Fotó: Gémes Sándor

Fendler Judit kancellár kifejtette, hogy abban az éven pályázott európai uniós forrásra a kormány öt konzorciumi partnerével a pécsi, a győri, a debreceni, a miskolci és a szegedi gyermekklinika korszerűsítésére. A pályázati támogatást el is nyerték, a közbeszerzési eljárás elindult, ám közbeszólt a Covid-világjárvány, felülírva az eredeti határidőket. A pandémia kényszerszünete alatt az árak is jelentősen emelkedtek, az SZTE az ajánlatban kapott, a rendelkezésre álló kerethez képest több, mint kétszeres árat nem tudta más forrásból megszerezni. A következő, már szűkített tartalmú beszerzési eljárás nyertese pedig az utolsó pillanatban visszatáncolt.

Heteket kellett várni a végleges határozatra

Így történhetett meg, hogy noha kisebb infrastrukturális felújítás ugyan lezajlott a szegedi gyermeksebészeten, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a tavaszi vizsgálata során nem engedélyezte a gyermeksebészeti műtők használatát.

– A miénk volt az ország első gyermekklinikája, még Klebelsberg Kunó építtette. Az épület csaknem százéves. Lezajlottak kisebb-nagyobb felújítások, amelyek révén a korábbi engedélyeztetési eljárások során mindig pozitív értékelést kapott a gyermeksebészet. A kritériumrendszer azonban az elmúlt években jelentősen átalakult, a megváltozott elvárásoknak pedig már nem feleltek meg a műtők tavasszal – mondta el a rektor. 

A felújítás egyéves időtartamára a gyermeksebészeti és -traumatológiai ellátást a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikára költöztették. A meghiúsult eljárás miatt a gyermeksebészeti ellátást idén április elején vissza kívánta költöztetni az SZTE eredeti helyére, de az NNGYK kifogásokkal élt egyes minimumfeltételek hiánya miatt, az engedély kiadásának végleges elutasítása csak csak június elején vált egyértelművé. Ez idő alatt a kis pácienseket átirányították más klinikákra. Amikor megszületett a végleges döntés, a szegedi gyermeksebészetet és -traumatológiát már aznap a felnőttsebészeten látták el, ahol azóta is működik, egy e célra felszabadított műtőben és őrzőben, sőt már Szolnokról is odairányítják a gyermekeket.

– Karrierem kezdete óta végzek gyermekműtéteket, éppen ezért kiemelt érzékenységgel viseltetek a gyermek szakellátás ügye iránt. A Szegedi Tudományegyetemen a gyermeksebészet bizonyos területein ráadásul világelsők vagyunk – jegyezte meg Rovó László fül-orr-gégész professzor.

A kormány a szegedi gyermekklinika ügye mellé állt

Fendler Judit kancellár elmondta, a következő lépésként jelezték forrásigényüket a kormánynak a gyermekklinika műtőinek mai igényeknek megfelelő felújítására, ugyanis az egyetem oktatási és egészségügyi területének finanszírozása más-más forrásból történik.

Kérelmük Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter közbenjárásának köszönhető pozitív elbírálásáról a napokban jelent meg a kormányhatározat a Magyar Közlönyben. A kormány 1,3 milliárd forint támogatásban részesítette az intézményt, amelynek köszönhetően a tervek szerint egy év alatt teljesen korszerűsíteni tudják a két gyermeksebészeti műtőt, az őrző- és az ahhoz tartozó kiszolgálóhelyiségeket.

A legmagasabb szintű ellátást biztosítják

Rovó László lapunknak elmondta, így már a legkorszerűbb gyermeksebészeti ellátást tudják majd biztosítani. A két új műtőt teljes légszűrő rendszerrel alakítják ki, a pályázat keretében már beszerzett legkorszerűbb eszközparkkal.

– A műtőkben a legmagasabb szintű beavatkozások végezhetők el, akár szív-, gerinc- vagy koponyatrauma műtétek is. A szakértelem a Szegedi Tudományegyetemen ezekhez a komoly beavatkozásokhoz adott, a felújítás révén pedig már az infrastrukturális feltételek is rendelkezésre állnak majd. Addig is logisztikailag nehezebb dolgunk van, de az ellátás biztosított, a betegbiztonsági szempontok pedig ahogy eddig, úgy az átmeneti helyszínen is elsődlegesek számunkra – zárta a beszélgetést a rektor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában