2025.06.23. 13:50
Lékelni tilos, de van más trükk, a kereskedő elmondta, hogy találd meg a legédesebb dinnyét
Még hiányzik a hazai görögdinnye Szeged piacairól, de hamarosan érkezik. A görögdinnye kiválasztásához nem elég a lékelés tilalmát ismerni, vannak jelek, amik árulkodhatnak a dinnye érettségéről és cukortartalmáról.
Még mindig nincs hazai görögdinnye Szegeden, de nem sokat kell már várni a nyár slágergyümölcsére. Fóliás dinnyét már 1200-1300 forintos áron lehet kapni, a szabadföldi körülbelül egy hét múlva érik be. A legédesebb dinnye kiválasztásakor lékelni tilos, de vannak trükkök, amiket megosztott velünk egy szegedi kereskedő. Mutatjuk, hogyan kell kiválasztani a legfinomabbat.

Mire figyeljünk a görögdinnye kiválasztásakor
Örök dilemma, hogyan tudjuk kiválasztani a legérettebb és a legédesebb dinnyét mind közül. Az összes titkot azért nem árulták el nekünk, de néhány alapvető trükköt megtudtunk. Lékelni, már évek óta tilos. Csak akkor vághatjuk fel a görögdinnyét eladás előtt, ha megfelelő minőségű vízben tisztított eszközeink vannak és gondoskodunk a darabolt termék megfelelő lezárásáról. Ám a megkezdett, de eladatlan dinnye nem kerülhet újra árusításra. Egy szegedi kereskedő szerint ők már a héjából megállapítják a dinnye finomságát.
– Sokat számít, hogy mennyire feszes a dinnye héja, és hogy mélyről jövő kongós hangja legyen – mesélte a kereskedő.
Ezután megvizsgálják a dinnye alján lévő sárga folt méretét. Minél nagyobb, annál édesebb a gyümölcs belseje. Sokan azt hiszik, hogy a dinnyén azért nincs sárga folt, mert gyakran forgatják, ám a kereskedő másként látja. Szerinte a jó görögdinnye alja sárga, hiszen a földön fekvő rész besárgul, ami az érettség és az édesség jele. Ha viszont a folt zöldes vagy fehéres színű, nem biztos, hogy valóban a legédesebb példányt tartjuk a kezünkben. Hozzátette, hogy a dinnye szárát meg lehet vágni, és az erek megszámolásával, illetve a mézcsepegés ellenőrzésével is megítélhető az édessége: ha csöpög a méz, akkor jót választottunk.
Az évek alatt összegyűjtött tapasztalatok még azt súgják számukra, hogy a 10 kilogramm súly alatti dinnyének nincs nagy cukortartalma. A kereskedő szerint ezek a trükkök 99 százalékban megbízhatóan jelzik a dinnye érettségét és édességét. Elmondta, hogy a dinnye lesz talán az egyetlen igazi magyar termés. A térségben idén egyáltalán nem termett sárgabarack és nektarin. Hazai sárgadinnyét már árulnak, az elkövetkezendő napokban várják a görögöt is.