Helyi időjárás

2019.01.28. 07:40

Szeles, esős idővel indít a hét első napja

Kettősfronti hatás várható.

Hétfőn csapadékos időben lesz részünk, sokfelé kell számítani esőre, havas esőre, elsősorban az ország északi felén havazásra is, ugyanakkor kezdetben a Dunántúl északkeleti részén és a főváros térségében és a Duna mentén ónos eső is eshet.


A Dél-Alföldön a déli-délkeleti, a Dunántúlon helyenként az északias szél erősödhet meg. Hajnalban -8 és +3, napközben 0 és +6 fok között alakul a hőmérséklet. - írja az időkép.hu.

Névnapok:

Károly, Aglent, Ágnes, Agnéta, Amadé, Amadea, Amadeusz, Amadó, Amál, Amália, Amilla, Apol, Apolka, Apollónia, Efraim, Gréta, Gréte, Grétea, Gyula, Inez, Karola, Manassé, Manfréd, Manfréda, Margit, Margita, Margitta, Margó, Péter, Pető, Tamás


Ezen a napon történt:


Politikai események:

  • 1077 – Canossa-járás: IV. Henrik német király kénytelen megalázkodni a pápa előtt, hogy az egyházi átok alól feloldozást nyerjen. Darócruhában vezekel három napon át Canossa várában, ahol VII. Gergely pápa tartózkodott.
  • 1479 – I. Eleonóra navarrai királynőt Tudelában Navarra királyává koronázzák.
  • 1790 – II. József német-római császár, magyar és cseh király visszavonja Magyarországot érintő összes rendeletét, a türelmi, a jobbágyrendelet és az alsópapság fizetését biztosító rendelet kivételével.
  • 1808 – Brazília megnyitja kikötőit a kontinentális zárlat alatt álló angol hajók számára.
  • 1871 – Párizs kapitulál az ostromló porosz hadsereg előtt. Adolphe Thiers miniszterelnök fegyverszünetet köt a poroszokkal.
  • 1895 – Gróf Zichy Nándor vezetésével megalakul a Katolikus Néppárt.
  • 1957 – Kővágó József, (1956. november 1-jétől újra) Budapest főpolgármestere elmondja híres beszédét New Yorkban, az ENSZ úgynevezett ötös bizottsága előtt az 1956-os forradalomról és szabadságharcról
  • 1958 – Kádár János vezette első Kádár-kormány, hivatalos szóhasználattal „magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány" kormányfőjének és kormánya tagjainak hivatali ideje véget ér.
  • 1986 – A Challenger űrrepülőgép 1 perc 13 másodperccel a fellövése után felrobban.
  • 1989 – A Kossuth Rádióban elhangzik Pozsgay Imre bejelentése, hogy 1956 népfelkelésnek tekinthető, ezzel megkérdőjelezi a Kádár-rendszer létjogosultságát, mely az "ellenforradalom" koncepcióján alapult.
  • 2008 – Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet három tagja életét veszíti Szomáliában, amikor gépjárművük aknára fut.

  • Tudományos és gazdasági események:


    1613 – Galileo Galilei megfigyeli a Neptunuszt a Jupiter mellett, de nem ismeri fel, hogy az bolygó.

    1830 – Megjelenik a Hitel, Széchenyi István műve, amely a magyar reformmozgalom programjává válik.


    Sportesemények:


    1973 – Forma-1-es argentin nagydíj, Buenos Aires - Győztes: Emerson Fittipaldi (Lotus Ford)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában