Időjárás

2021.10.07. 07:38

Borús és csapadékos napok várnak ránk

Véget ért a vénasszonyok nyara, a hétfői és keddi nyárias idő után szerdán megérkezett az esős, hűvös ősz. A borús időjárás marad is a következő napokban, esőt és felhőt sokat, napsütést nem sok eséllyel látunk majd.

Munkatársunktól

Folyamatosan szállítja hozzánk a csapadékot a mediterráneumban kialakult légörvény. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Szomorú időjárással tört be az ősz szerdán az országba, heves szél és eső kíséretében mutatta meg az évszak csúnyább arcát. Nagy változás volt ez az előző napokhoz képest, hiszen hétfőn és kedden még szikrázó napsütés és nyárias meleg tombolt 25 fok feletti csúcsértékekkel. Mi több, egész szeptemberben kiemelkedően kellemes időnek örülhettünk, hiszen a 17,6 fokos átlaghőmérséklet több mint egy fokkal meghaladta az ilyenkor szokásosat.

A hirtelen változást egy, a mediterrán térségben kialakult légörvénynek köszönhetjük, mely a következő időszakban folyamatosan szállítja hozzánk a csapadékot.

Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa elmondta, bár a Dél-Alföldön nem hullik majd annyi eső, mint a Délnyugat-Dunántúlon, hétvégéig így is leeshet 30-40 milliméternyi. A csapadék mennyisége egyébként Békéscsaba felé haladva csökken a megyén belül.

Folyamatosan szállítja hozzánk a csapadékot a mediterráneumban kialakult légörvény. Fotó: Karnok Csaba

– Szerdától kezdődött a borult időszak, és bár a mediterrán légörvényhez mindig bizonytalan csapadékeloszlás tartozik, hiszen akár egy tíz kilométeres elmozdulás is sokat fordíthat a helyzeten, a jelenlegi számítások azt mutatják, hogy a következő napokban tartós esőzésre kell számítani. A felhőtakaró miatt az éjszakák nem lesznek olyan hidegek, viszont napközben is alig emelkedik majd a hőmérséklet. Az éjszakai 11-13 fok után tehát 14-15 fokos maximumokra számíthatunk, a hétvégén azonban már alig emelkedik majd 10 fok fölé a hőmérő higanyszála – mondta el a meteorológus. Ez egyébként jóval átlaghőmérséklet alatti értéket jelent, október elején ugyanis még a 19-20 fok is normális.

A mediterrán légörvény tőlünk kissé távolabb jóval nagyobb esőzéseket okoz majd. Az Adriai-tenger környékén nagyon nagy mennyiségű csapadék várható, mely jó eséllyel árvizeket is kialakít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában