Szegedi hírek

2022.12.22. 11:46

Régen sem volt mindig fehér a karácsony

A karácsonyhoz közeledve már látjuk, hogy a melegedés miat egyre kisebb a havazás esélye. Teljesen fehér ritkán volt a karácsony, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedre vonatkozó infógrafikájából.

Delmagyar.hu

Fotó: OMSZ

Egyre közeledünk a karácsonyi ünnepekhez, és a fehér karácsony esélye a légkörben zajló melegedés miatt egyre kisebb lesz - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat instagram posztjában. Az OMSZ szakemberei infógrafikán mutatják meg több magyarországi városra vonatkozóan, hányszor volt fehér a karácsony valójában 1951 óta - az osztrák kollégáktól vették át az ötletet. 

Az emlékezetünk hajlamos becsapni minket, és úgy érezzük, régen jóval több volt a havas ünnep. Az OMSZ meteorológiai adatbázisában tárolt megfigyelések alapján állították össze az infógrafikákat - a szegediből az derül ki, hogy a vidéket mindössze tíz alkalommal fedte mindhárom nap hótakaró. A képen a fehér fák jelzik azon alkalmakat, amikor teljesen fehér volt a karácsony, a foltos fák azt mutatják, amikor a három napból legalább egy napon volt havazás, hótakaró vagy legalább hófoltok. 
 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában