Csongrád-Csanád vármegye

2023.01.14. 17:32

A történelmi aszály éve

delmagyar.hu

Illusztráció: Karnok Csaba

A 2022-es év időjárása a történelmi aszályról híresült el, amelynek következtében az őszi és nyári növények terméshozamai egyaránt alulmúlták az elmúlt évek átlagait, de az állattenyésztés is megsínylette a szárazságot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az éves agrometeorológiai áttekintésében. Mint írták, már az év első 3 hónapjában alig hullott csapadék az ország jelentős részén, majd áprilisban a meleg hiánya hátráltatta a növények fejlődését, de gyümölcstermést pusztító fagyok nem voltak jellemzőek. 

Májustól augusztus közepéig szinte csak záporos csapadék hullott, a korábban csapadékos Medárd időszak pedig teljesen elmaradt, végül augusztus közepén érte el a tetőfokát a nagyfokú aszály. Augusztus utolsó dekádjában és szeptemberben azonban bőséges csapadék érkezett, majd az október rendkívül száraz volt, amit az őszi búza korai fejlődése sínylett meg, de a novemberi esők révén mind a repce, mind az őszi kalászosok jól fejletten, megerősödve nézhettek a tél elé.  Az elemzés szerint az éves napfény mennyisége országszerte az átlag fölött alakult, azt mintegy 150-250 órával meghaladta. A legmagasabb, 2500 óra körüli értékek Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében fordultak elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában