Időjárás

2023.03.03. 07:00

A valaha volt legmelegebb telünk volt Szegeden

Több mint 120 éves rekordot öntött meg a mostani tél Szegeden: soha nem volt még ilyen enyhe, mint a most véget ért időszakban. Még téli nap sem volt egyetlen egy sem, sőt mérhető hótakarót sem láthattunk, amelyre így együttesen eddig soha nem volt még példa.

Munkatársunktól

Soha nem volt még Szegeden olyan enyhe tél, mint a mostani. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi mérések kezdete, azaz 1901 óta nem regisztráltak olyan enyhe telet a meteorológusok, mint a mostani volt. A három hónap középhőmérséklete 4,1 fok volt, amely két tizeddel meghaladja az eddigi rekordot, amelyet 2006-2007 telén mértek. Hogy legyen mihez viszonyítani: a leghidegebb telünkön, 1953-54-ben az átlaghőmérséklet mínusz 5,4 fok volt, de 122 év átlagában is 0,4 fokosak voltak leghidegebb hónapjaink. Vagyis 3,7 fokkal volt magasabb a hőmérséklet a mostani télen, mint amennyi a mérések óra az itteni átlag. 

Az enyhe idő pedig eltüntette a tél jellegzetességeit is. Tóth Béla, a Dél-alföldi időjárás kedvelők Facebook-csoport adminisztrátora egy a mostani időszakot értékelő posztjában rámutatott: téli napból, vagyis amikor nem megy nulla fok fölé a maximum hőmérséklet, az idei télen egy sem volt, ahogyan olyan nap sem, amikor mérhető hótakaró alakult volna ki. Külön-külön mindkettőre volt már példa korábban, olyan azonban még soha nem fordult elő, hogy mindkettő jellemezze ezt az évszakot Szegeden.

Tóth Béla kiemelte, bár a téli csapadékmennyiség átlagos volt, december 10-én napi rekord született: az akkor lehullott 32,5 milliméter félhavi átlagnak felel meg. A hónap végén, december 26-án és 31-én pedig a napi melegrekordok dőltek meg a városban. A január a fagymentes napok számában lett idén rekorder, mindössze 4 olyan nap volt, amikor a minimum hőmérséklet 0 fok alá csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában