Napszínes

2023.03.31. 21:45

Halojelenség Szegednél

K. A. R.

Rókuson halo jelezte a hidegfront érkezését. Fotó: Simon Mihály

Különleges fotót kaptunk Si­­mon Mihály olvasónktól, aki halojelenséget fotózott Szegeden, a rókusi víztoronynál.A vékony felhőzeten ugyanis átsütött a nap, így aki az égre pillantott, mint olvasónk, látványos légköroptikai jelenségnek lehetett szemtanúja. A gyönyörű fénykoszorút az okozta, hogy visszaverődött és megtört a napfény a vékony, 8–12 kilométer magasan lévő, úgynevezett cirrusfelhőzet jég­kristályain. 

Maga a halo egyébként angol szó, ami magyarul fénykoszorút, fényudvart vagy glóriát je­­lent. Ezért nevezzük így azt a jelenséget is, amikor a Nap vagy a Hold körül fehéres gyűrű jelenik meg. 

A legtöbb halo akkor keletkezik, amikor a felhőt alkotó jégkristályok hatszögletűek vagy oszlop alakúak, de kialakulásukban közrejátszik a Nap beesési szöge is. 

A legtöbb kutató véleménye szerint leggyakrabban 22 fokban láthatjuk ezt a bizonyos fényes körgyűrűt. Ennél jóval ritkában látni nagy halofénygyűrűt, amelynek sugarának látószöge 46 fokos, ekkor a felső érintőív különböző színekben pompázik. Szakértők szerint a halo a rossz időjárás előjele, hazánkban fő­ként tavasszal és ősszel látható a hidegfrontok érkezésekor. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában