Csalás miatt kell felelnie az elkövetőnek

2020.10.24. 15:45

Hiába fizettek a telefonokért az interneten, kerékpár alkatrészeket kaptak a csomagban

A szegedi nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát azzal a bácsalmási férfival szemben, aki mobiltelefonok helyett értéktelen tárgyakat küldött a sértetteknek.

delmagyar.hu

.

A nyomozás során beszerzett információk alapján a szegedi vevő 2019. július 1-én, interneten figyelt fel egy mobiltelefon-apróhirdetésre. Ezután megállapodott a gyanúsítottal a műszaki cikk megvételéről. A feljelentő az egyezségnek megfelelően megkapta a csomagot, azonban amikor kibontotta azt, csak értéktelen kerékpár-alkatrészeket talált a dobozban. A feltételezett elkövetőtől 2019. július 4-én szintén vásároltak egy mobiltelefont. A vevő ezúttal is csak haszontalan dolgokat kapott.

A sértettek bejelentést tettek a rendőrségen. A nyomozók haladéktalanul intézkedtek a kézbesítőnek átadott készpénz lefoglalására, majd a 25 éves feltételezett elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki. Ellene csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A Szegedi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az ügy iratait a napokban megküldte az illetékes ügyészségnek.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az online vásárlásokkal kapcsolatban az alábbiakra hívják fel a figyelmet:

Amíg a valós életben a fizetés előtt személyesen is meg tudjuk nézni a kiválasztott terméket, addig az online vásárlásnál erre nincs lehetőségünk, ezért ez nagyobb kockázatot jelent. Ezt azonban megfelelő, tudatos magatartással, körültekintéssel csökkenthetjük, és élvezhetjük az online vásárlás nyújtotta előnyöket.

SZEMÉLYES ÁTVÉTEL

Az online vásárlás legnagyobb kockázata, hogy megkapom-e a pénzemért a kiválasztott árut, illetve azt kapom-e, olyan minőségben, amit kiválasztottam. A webshopokon és az aukciós portálokon keresztül történő vásárlásoknál többnyire van lehetőség arra, hogy a terméket személyesen vegyük át, a helyszínen fizetve.

CSOMAGKÜLDÉS

Nem mindig van lehetőség a személyes átvételre (pl. távolság miatt, webshop esetében üzlethelyiség hiánya). Ilyenkor marad a postai út. A megrendelés (licitálás) előtt mindig tájékozódjunk a jótállás feltételeiről, szállítási költségekről és a szállítás idejéről. Webshop esetében nézzük meg, hogy ki üzemelteti az oldalt, olvassuk el a korábbi vásárlók véleményét, vagy az üzlet korábbi vásárlók általi minősítését.

UTÁNVÉTEL

Az áru kifizetése történhet többféleképpen. Az egyik az utánvétellel történő fizetés, ilyenkor a postásnak, vagy a futárnak kell fizetni. Ez általában szállítási díjon felül plusz költséget (általában néhány százforintnyi összeget) jelent. Ebben az esetben a csomagot biztosan megkapjuk. Mindig ellenőrizzük, hogy a csomag bontatlan és nem sérült-e.

ÁTUTALÁS, BANKKÁRTYAHASZNÁLAT, PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÓ

Utánvétel helyett lehetőség van az áru előre történő kifizetésére. Ezt megtehetjük átutalással, ebben az esetben kapunk egy előleg számlát, amin szerepel a számlaszám és az átutalandó összeg. Ezt akár személyesen a bankunkban, vagy az interneten keresztül is átutalhatjuk. Az átutalás mellett sok esetben fizethetünk bankkártyával szintén az interneten keresztül. Ehhez általában dombornyomott kártyára van szükség, de vannak olyan nem dombornyomott kártyák is, amelyekkel lehet így fizetni. Egyes bankok bocsátanak ki virtuális kártyákat, amelyekre előzőleg a kívánt összeget a vásárlás előtt fel tudjuk tölteni, így vásárlás után nem marad rajta pénz.

Egyes webshopokban és aukciós portálokon fizethetünk pénzforgalmi szolgáltató (pl. PayPal) által. A módszer biztonságos és egyszerű, a bankkártya adatok nem kerülnek át a kereskedőhöz, és bankkártyás fizetéstől eltérően nem kell minden alkalommal megadni azokat.

BIZTONSÁGI TANÁCSOK:

· Ha lehet, válassza a személyes átvételi módot!

· Ellenőrizze az eladót (visszajelzések, közzétett adatok alapján)!

· Bankkártya adatait csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adja meg (kereskedő oldalán, e-mailben vagy esetleg SMS-ben soha)!

· Ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldal valódi banki oldal, rendelkezik-e tanúsítvánnyal!

· Ha lehet, válasszon a fizetés során pénzforgalmi szolgáltatót (pl. PayPal)!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában