Csongrád-Csanád megye

2021.01.19. 17:30

Kevesebben sérültek meg az utakon, de nem árt, ha jobban vigyázunk

Kisebb nagyobb balesetek naponta történnek, sajnos előfordul, hogy néhánynak a kimenetele halálos. A statisztika csökkenő tendenciát mutat, de még így is háromjegyű a sérülésekkel járó balesetek száma egy év alatt.

delmagyar.hu

Január 16-án az M5-ösön volt baleset Balástyánál.

Forrás: Donka Ferenc

Fotó: Donka Ferenc

Baleset szinte minden nap történik, naponta kapunk híreket arról, hogy valahol Csongrád-Csanád megyében összeütközött két autó, lecsúsztak az útról, vagy éppen elütöttek egy gyalogost. Az ilyen baleseteknek egy nagy része sajnos valamilyen sérüléssel jár, melynek akár maradandó hatása is lehet, vagy akár emberéletet is követelhet.

Január 16-án az M5-ösön volt baleset Balástyánál. Csak a szerencsén múlott, hogy nem sérült meg senki.
Fotó: Donka Ferenc / Donka Ferenc

A rendőrségi statisztikák a 2020-as év első kilenc hónapját hasonlítják össze a 2019 első kilenc hónapjával. Ebből kiderül, hogy 2019-ben januártól szeptember végéig 620-an, míg 2020 ugyanezen időszakában 504-en sérültek meg közúti balesetben. Nem mondhatjuk, hogy jó az arány, mert ez csak annyit jelent, hogy 1124 ember szenvedett sérülést valamilyen formában az utakon. Arra nem térünk ki, hogy könnyebb vagy súlyosabb-e egy -egy sérülés, mert egy ilyen mindenképpen, legalább időszakosan korlátozza az embert egy nem természetes állapot miatt, mindenképpen kellemetlen.

Kevesebben sérültek meg 2020-ban az utakon.
Fotó: Illusztráció / Police.hu

A figyelmetlenség, vagy a rohanás pedig tragédiába is torkollhat, 2019. első három negyedévében 18, 2020. ugyanezen időszakában 12 halálos közúti közlekedési baleset történt Csongrád-Csanád megyében.

Még mindig sokan vesztik életüket az utakon.
Fotó: Illusztráció / police.hu

 

A statisztikában az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma sem annyival csökkent, mint kellene. Míg 2019-ben 44 ilyen eset volt, addig 2020-ban még a kijárási korlátozások ellenére is 37-en úgy okoztak balesetet, hogy alkohol befolyása alatt álltak.

A kijárási korlátozások ellenére is 37-en úgy okoztak balesetet, hogy alkohol befolyása alatt álltak
Fotó: Illusztráció / police.hu

 

A téli időszakban pedig még több baleset fordulhat elő a csúszós utak és a köd miatt.

A rendőrség az alábbiakat javasolja:

  • A száraz és a csúszós utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.
  • Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, a rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
  • A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. Egy jó állapotban lévő téligumi az egyik legfontosabb, mert a nyári gumi 7 C° fok alatt már nem teljesíti feladatát.
  • A téli hónapokban számos közúti közlekedési baleset, amelyben gyalogos sérül meg, nem veszik őket időben észre. Ilyen esetben láthatósági – fényvisszaverő – eszközök használatára buzdít a rendőrség. A láthatósági mellény mellett vagy helyett a nem sötét, jól látható, hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy-egy baleset bekövetkezésének megelőzésében.
  • Az állati erővel vont járművek, valamint a mezőgazdasági gépek által felhordott sár, csúszóssá teheti az utakat. Felhívják a járművezetők figyelmét, hogy földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti – el kell távolítani!
  • Lehetőség szerint fel kell szerelni a gépkocsikat olyan eszközökkel (seprű, jégkaparó, jégoldó, páramentesítő, kesztyű), amelyekkel a szélvédőt, oldalablakokat kényelmesen és gyorsan átláthatóvá tehetjük. A szabadban éjszakázó járművek vezetői 10-15 perccel hamarabb kezdjék el az elindulásuk előkészületeit. Ezalatt bekapcsolhatják az ablakfűtést, tükörfűtést, páramentesítőt és a kilátást gátló jég, vagy hó eltávolítását is el tudják végezni.
  • Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Érdemes tájékozódni az Útinformnál az út- és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel (például vonattal) indulunk útnak.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában