Kék hírek

2021.01.13. 11:04

Lángolt a kémény egy deszki házban

Pusztaszerre és Csongrádra is riasztották a katasztrófavédelmet.

delmagyar.hu

20201229 Pécs A belvárosban a Szent Mór utcában a földrengés után egy társasház kéménye dőlt az úttestre, a károkat a tűzóltók hárították el. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Forrás: Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László/Illusztráció

A kéményben lerakódott korom gyulladt meg egy deszki házban szerdára virradó hajnalban. – tudtuk meg a katasztrófavédelem közleményéből.

A kémény megrepedt, a lakók azonnal hívták a tűzoltókat. A szegedi egység egy vízsugárral és kéziszerszámokkal hűtötte vissza a kéményt és a környezetét, majd hőkamerával átvizsgálták az épületet. Senki sem sérült meg.

A kémények gyakran okoznak tűzeseteket

Az égéstermék-elvezetőben lerakódott, elszurkosodott korom könnyen meggyullad, többek között a helytelen tűzrakás és nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt. Az okok között a második helyen szerepel a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető nem megfelelő műszaki állapota.

A kémények rendszeres ellenőrzése és az esetleges hibák kijavítása elengedhetetlen. A szolgáltatást a gazdálkodó szervezeteknek kötelező megrendelni egy kéményseprő cégtől – szilárd tüzelőanyaggal való fűtés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente, a munkáért pedig díjat kell fizetniük. A társasházakba a kéményseprők hívás nélkül kimennek, a lakóknak a vizsgálatért nem kell fizetniük (kivéve, ha egy lakás valamely vállalkozás bejelentett telephelye). Szintén ingyenes a szolgáltatás a családi házban élő magánszemélyek számára, de szükség van időpontfoglalásra – tehát ha valaki úgy dönt, hogy a kémény rendszeres tisztíttatásával is gondoskodik biztonságáról, még azt is eldöntheti, mikor szeretné azt.

Kedden is érkeztek riasztások

Egy pusztaszeri tanya egyik helyisége égett kedden este. A kisteleki hivatásos és önkéntes, valamint a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók fojtották el a lángokat, a tűzesetben senki sem sérült meg.

Egy magatehetetlen, beteg ember házához riasztották a tűzoltókat kedden délelőtt Csongrádon.

A férfi napok óta feküdt a lezárt lakásban, a hozzátartozók sem tudtak bejutni hozzá.

A város hivatásos tűzoltói kéziszerszámok segítségével, a bejárati ajtón keresztül jutottak be a lakásba, majd a sérültet a mentők kórházba szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában