Balesetmegelőzés

2021.02.11. 14:03

Fókuszban a gyalogosok

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a gyalogos balesetek megelőzése érdekében a következőkre hívja fel a figyelmet:

delmagyar.hu

20200124 Szeged Szabálytalan parkolással veszélyeztetik a gyalogosokat Képen: zebrához közel parkoló autók a Petőfi Sándor sugárúton. Fotó: Frank Yvette (FY) Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a gyalogos balesetek megelőzése érdekében a következőkre hívja fel a figyelmet:

A gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői. Az őket ért balesetek jelentős része sajnos visszavezethető arra, hogy gyalogosok sokkal kevésbé képzettek, mint a gépjárművezetők általában. Sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét. Másik jellemző figyelmetlenség, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a járművezetőknek a megállásra.

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek.

Kérjük a gyalogosokat:

A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!

Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!

Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!

Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).

Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!

Felhívjuk a járművezetők figyelmét:

Haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!

Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!

Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!

Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!

Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

Láthatósági mellény!

A gyalogosnak lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény viselése kötelező! Fontos tudni, hogy amennyiben kiszállunk a járműből, gyalogosnak minősülünk, tehát a járműben annyi láthatósági mellény legyen, hogy mindenkinek jusson, ha éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül elhagyja a járművet.

Mobil és füles!

A mobiltelefonok (főleg az okos telefonok) használatának rendkívüli mértékű elterjedése és az egyes alkalmazások figyelemelvonó hatása egyre több gyalogos baleset hátterében áll. Az elmúlt időszakban számos súlyos baleset történt amiatt, mert a gyalogos figyelmét mobiltelefonja valamely applikációja vonta el az úttesten átkeléskor. Előfordult az is, hogy éppen zenét hallgatott fej-, illetve fülhallgatóval, ezért nem hallotta sem a közeledő veszélyt, sem pedig mások kiáltását, akik próbálták őt figyelmeztetni az érkező járműre. Az élet és egészség érdekében fontosabb a kapcsolat a külvilággal, mint a mobillal!

Higgyék el, mindenkit hazavár valaki! Kis körültekintéssel, odafigyeléssel és türelemmel komoly kellemetlenségek előzhetők meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában