Szeviép-ügy

2021.03.30. 13:21

Június 17-én lesz a tárgyalás a Debreceni Törvényszéken

A Szeviép-ügy tárgyalása június 17-én lesz a Debreceni Törvényszéken – tájékoztatta a bíróság szóvivője kedden az MTI-t.

delmagyar.hu

Szeged, 20191213. Másodfokon, bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép-ügy vádlottait a Szegedi Törvényszék. A VÁDLOTTAK NEM LEHETNEK FELISMERHETŐEK!!!! Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Forrás: Frank Yvette (Archív fotó)

Fotó: Frank Yvette

Dobó Dénes emlékeztetett: a Kúria a Debreceni Törvényszéket jelölte ki az eljárás lefolytatására. Az iratok március 2-én érkeztek meg a bíróságra, az illetékes büntetőtanács pedig június 17-ére tűzte ki a tárgyalást.

Mivel az ügy a megismételt eljárás szabályai szerint zajlik, soronkívüliséget élvez – tette hozzá.

Az ügy előzménye, hogy a Szegedi Járásbíróság első fokon csődbűncselekményben mondta ki bűnösnek az út- és magasépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével foglalkozó, felszámolás alatt álló Szeviép Zrt. egykori vezetőit, és ezért őket hat, illetve öt év két hónap szabadságvesztéssel sújtotta.

A vád szerint a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaság legkésőbb 2009 elejére fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, majd fizetésképtelenné vált és csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárásban elrendelte a cég felszámolását, amelynek során 6,5 milliárd forintnyi hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

Az ügyészség úgy látta, a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként, egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket – az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon – a teljesen vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek – köztük az egyik vádlottnak -, sportszervezeteknek.

A Szegedi Törvényszék azonban másodfokon – bizonyítottság hiányában – felmentette a vádlottakat. A döntés ellen az ügyészség a bűnösség megállapításáért, a vádlottak és védőik bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbeztek. Az ügy a Szegedi Ítélőtábla bíráinak kizárása után a pécsi táblabíróságra került.

A harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék ítéletének a másod- és harmadrendű vádlottra vonatkozó részét, és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította. Az időközben elhunyt elsőrendű vádlott ellen megszűnt az eljárás.

A hatályon kívül helyezés ellen az ügyészség, valamint a harmadrendű vádlott és védője is fellebbezést nyújtott be, ezeket azonban a Kúria nem találta alaposnak. Indoklásában a Kúria egyetértett az ítélőtáblával abban, hogy az elsőfokú ítélet megalapozatlan, és ez kizárólag bizonyítás felvételével – szakértői vélemény további kiegészítésével, esetleg a szakértő ismételt meghallgatásával – küszöbölhető ki, erre azonban a harmadfokú eljárásban nincs lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában