Kibervédelem

2021.03.26. 07:23

Megyénket sem kímélték az SMS-t küldő csalók

Sosem látott mennyiségű adathalászó szöveges üzenetet küldött, és küld mostanáig is egy ismeretlen csoport hazai mobiltelefonokra. Csomagküldő szolgálatok nevével élnek vissza, és ha pénzt nem is, de adatokat tudnak lopni a készülékekről.

Suki Zoltán

Szeged 2021.03.25. SMS csalás illusztráció fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Annyi kéretlen és veszélyes SMS-t küldött magyar telefonszámokra egy ismeretlen társaság, hogy riasztást adott ki miatta a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Az üzenetek látszólag valamelyik csomagküldő szolgálattól érkeztek, és több olvasónk és munkatársunk is megkapta. Egyikük szerint egy csomagküldő szolgálat írt neki, hogy küldeménye érkezik, és ha az üzenetben található linkre kattint, akkor láthatja, hogy éppen merre jár a csomag. De arra is volt példa, hogy be nem fizetett szállítási díjra hivatkoztak.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint a bűnözők pénzt, illetve adatokat akartak megszerezni, valamint egyes esetekben Android operációs rendszerű eszközökre veszélyes káros kódot próbáltak küldeni. A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az SMS törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet. Az eddigi adatok alapján minden esetben magyar mobilszolgáltató hálózatából érkeztek az üzenetek. Fontos kiemelni, hogy az SMS-ekben szereplő URL-ek folyamatosan változnak.

Ha valaki megnyitja az üzenetben kapott hivatkozást,

egy csaló weboldal jelenik meg, amely sok esetben rendkívül jól utánozza a megszemélyesített cég valódi bejelentkezési felületét, legtöbbször a FedEx csomagküldő szolgáltatóét.

Ezek a káros oldalak egy alkalmazás telepítésére próbálják rávenni az áldozatot. Ha pedig a felhasználó letölti a feltételezett alkalmazást az eszközre, egy adatlopó trójai vírus települ. A vírus telepítése után majdnem minden szolgáltatáshoz hozzá tudnak férni, mint például: SMS-, MMS-írás, -küldés, internet, Bluetooth, NFC, telefonkönyv és a többi. Ez pedig annyit jelent, hogy könnyen ellophatják például a bankkártyaadatokat, és akár el is utalhatják az átvert ember számláján lévő pénzt.

Az egyik olvasónk arról beszélt, hogy ő megnyitotta az üzenetet, de amint látta, hogy csalás van a háttérben, azonnal kikapcsolta a telefonját. És ennél többet nem is nagyon tehet. A Kibervédelmi Intézet is azt tanácsolja, hogy aki így járt, azonnal állítsa vissza készülékén a gyári beállításokat, de természetesen a legjobb olvasatlanul törölni az üzeneteket.

Aki emiatt szeretne bejelentést tenni, azt a [email protected] e-mail-címen vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül teheti meg. Aki így járt, azonnal állítsa vissza készülékén a gyári beállításokat, de természetesen a legjobb olvasatlanul törölni az üzeneteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában