Aktuális

2021.04.08. 17:28

Börtön is járhat a büntetőfékezés miatt

Megkérdeztük a rendőrséget a büntetőfékezések körülményeiről. Vajon elég egy fedélzeti kamera, hogy bizonyítsuk ártatlanságunkat, ha ok nélkül, szándékosan fékeznek előttünk?

Tóth Zoltán

20200618 Pákozd Illusztráció Büntető fékezés, büntető vészfékezés az autópályán, mely közúti veszélyeztetés és nemcsak a jogosítvány elvétele, de börtön is járhat érte Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

– A városban, ötvennel, odafigyelve hajtottunk. A visszapillantóban már érzékeltem, hogy nagyon jönni akar a mögöttem lévő, sietne, de egy igazoltatást előztem meg éppen, majd a gyalogosátkelő után visszaálltam gyorsan az 50km/h sebességre, tudjon haladni a sor. Erre a mögöttem lévő delikvens beletaposott a gázba, megelőzött, amíg én 50-nel haladtam, követési távolságot alig hagyva bevágott elém, és fékezett egy nagyot. Annyi lélekjelenlétem volt, hogy én is fékezzek, így nem lett belőle baj. – mesélte egyik olvasónk.

Az ilyen és ehhez hasonló történetekből mára egyre több van. Nemrég foglalkoztunk vele, hogy Szegeden a buszsávban közlekedő robogósokkal volt összetűzése néhány autósnak, pedig a KRESZ egyértelmű a buszsáv használatát illetően. A büntetőfékezés már egy bonyolultabb történet, de annak is köze lehet az emberi temperamentumhoz.

Miért követik el?

Feltehetőleg azért, mert a legtöbb esetben, ha valakibe belehajtanak hátulról, és kára keletkezik belőle, esetleg meg is sérül valaki, azt a hátul jövő számlájára írják, mondván nem tartotta be a követési távolságot.

A büntetőfékezés veszélyeztetheti mások életét is. Illusztráció: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerint több dolog is lehet a jelenség mögött. Van, aki szabálykövetésre szeretné autós társát sarkallni, de van, aki vélt sérelem miatt szeretne bosszút állni, nem törődve azzal, hogy szabályszegést vagy bűncselekményt is elkövethet ezzel. Az esetszám növekedése egyébként a menetrögzítő kamerák elterjedésével, így a bizonyítékok számának növekedésével is összefüggésbe hozható.

Elég egy fedélzeti kamera?

Önmagában nem elég egy eljárás kezdeményezésére. Ha van egy " target="_blank">menetrögzítő kamera az autóban, és az felveszi az esetet, az csak a bizonyításhoz használható fel, viszont az azon szereplő időpont nem mérvadó. Hogy megállapítsa a rendőrség, ki volt a hibás egy ilyen ügyben, a felvételt készítő tanúvallomása is fontos a hatóságoknak.

A feljelentésnek tartalmaznia kell a cselekmény helyének és idejének, az elkövetés körülményeinek a leírását, a bizonyítási eszközök megjelölését, továbbá az eljárás alá vont személy adatait. Ha lehetőség van rá, a bizonyítékokat – így a felvételt – csatolni kell a feljelentéshez.

„A jogsértést észlelő személyek azonban a személyi adataikat, lakcímüket jellemzően nem közlik, így a meghallgatás céljából történő idézésükre nem lehetséges intézkedni.”

– írja válaszában az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Mikor szabad hirtelen fékezni?

A rendőrség válasza szerint csak akkor, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. Egyéb esetben, csak kisebb szabálysértésről beszélhetünk. Viszont ha azért fékez valaki, hogy a mögötte haladóknak okozzon kárt, az már bűncselekmény, a jogi nyelvezet közúti veszélyeztetésnek hívja, melyért akár börtönbüntetés is járhat az elkövetőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában