Van is belőle baj rendesen

2021.05.12. 20:00

Gyorsabbak az autók, ám kevés a tapasztalat az utakon

Hirtelen változó időjárással és megnövekedett forgalommal, a tapasztalat hiányával is magyarázza a sokasodó közúti baleseteket egy vásárhelyi járművezető-oktató. Az agresszív vezetési stílus szerinte évek óta egyre gyakoribb.

Tábori Szilvia

A múlt héten egy személy életét vesztette a vásárhelyi elkerülőn. Fotó: Donka Ferenc

– A közúti forgalom lényegében visszaadja, miként bánnak egymással az emberek

– fogalmazta meg lapunknak Ágoston Péter hódmezővásárhelyi járművezető-oktató. Hozzátette, mind gyakoribb az agresszív vezetési stílus, amit a pandémia katalizált ugyan, de a folyamat már évekkel ezelőtt elindult. Sokan képtelenek elkülöníteni az autóvezetést a magánéletüktől: figyelmetlen, türelmetlen és kapkodó a sofőrök többsége. Ez a lehető legveszélyesebb.

Ellenségem a sofőr

A mögöttes okok változatosak, a helyzet árnyaltabb és összetettebb az egykor mentőautó vezetőjeként dolgozó Ágoston Péter szerint. Úgy látja, a hirtelen ismét zsúfoltabb közúti forgalom is lehet váratlan, és ne felejtsük el a folyton változó, az idegrendszert terhelő időjárást sem. Csökkent koncentrációval nehéz jó döntéseket hozni.

A múlt héten egy személy életét vesztette a vásárhelyi elkerülőn. Fotó: Donka Ferenc

Az oktató szimbiózisként tekint a közlekedésre, szerinte a lassabb autósokkal is együtt kell élni, haladni. De egyre érdektelenebb mások elsőbbsége, a jobbkéz-szabály és a követési tá­­volság lassan ismeretlen fo­­galmak. A többség az oktató autókkal szemben is ellenséges.

– Körülbelül négy évre tudnék visszatekinteni, akkor na­­gyot változott a környezet, a társadalom. Bővült az autóhasználók köre, szükségtelenül sok a gépjármű. Ez is hozzájárul a balesetekhez

– magyarázta.

Az erő velünk van!

– A legnagyobb probléma mégis, hogy nem ismerjük a szabályokat, vagy ha igen, úgy sem tartjuk be

– fogalmazta meg aggályait. Ahogy azt is a balesetes okok közé sorolta, hogy sokan vezetnek erősebb autót, mint amennyit tapasztalatuk megengedne. Jellemző a gyorshajtás, a helytelenül megválasztott se­bességhez hasonlóan.

– A mai modern autók végtelenül kényelmesek, könnyen irányíthatóak, szinte elzárnak a külvilágtól, nehezen érzékelhető a közvetlen veszély. Gyakran csak egy váratlan helyzet szembesíti a sofőrt azzal, az autója nem áll meg akkor, amikor kellene. A baj pillanatok alatt megtörténik országúton és lakott területen egyaránt – mondta.

„Revansos” közlekedés

– Tudomásul kellene venni, hogy az autóvezetés veszélyes üzem, nem rutinszerű, mindennapi te­vékenység

– hangsúlyozta Ágoston Péter. Szerinte elterjedőben a „revansos” közlekedés, ami egyértelműen visszavezethető az érdekérvényesítő attitűdre. Sokan beleviszik erősödő egójukat a vezetésbe, ez további súlyos problémákat katalizál. Mindezt a közutakon is megsínylik az emberi kapcsolatok.

– A szuperhős alkatú sofőr azt gondolja, bármit megtehet, mert bármire képes és minden körülmények között uralja autóját. A hallhatatlan és sérthetetlen érzet könnyen tévútra visz. Az autóvezetés egykor fontos dolog volt az emberek életében, ma napi rutin. Gyakorlatilag sokan úgy vezetnek autót, ahogy főznek egy kávét otthon – értékelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában